Rusi protiv novog primirja u Halepu

Tokom višednevnog bombardiranja Halepa poginulo je više stotina civila (EPA)

Rusija je odbacila američki prijedlog za novo sedmodnevno primirje u sirijskom gradu Halepu.

Umjesto toga, predlaže prekid vatre za mogućnost dostave humanitarne pomoći u trajanju od 48 sati.

Iz Moskve su ustrajni u tvrdnji kako je problem na američkoj strani, koja, smatraju, ne želi razdvajanje sirijske opozicije.

Tokom višednevnog bombardiranja Halepa, poginulo je više stotina civila, a uništene su i brojne medicinske ustanove.

Američko-ruske napetosti dodatno su porasle nakon najava kako SAD razmatra druge odgovore na bombardiranje Halepa, koji uključuju i moguće vojne operacije.

Eksperti u Ženevu

Zvanična Moskva je u četvrtak saopćila kako je ipak spremna sarađivati sa Sjedinjenim Američkim Državama u vezi sa Sirijom i kako će uskoro poslati eksperte u Ženevu, na razgovore s američkim kolegama.

To je saopćio ruski vojni zvaničnik, general-potpukovnik Viktor Poznihir, dodajući kako je ta inicijativa rezultat telefonskog razgovora ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova i američkog državnog sekretara Johna Kerryja, prenosi agencija Reuters.

“Ruska ministarstva odbrane i vanjskih poslova su spremna, na osnovu instrukcija predsjednika Ruske Federacije, za dalji nastavak zajedničkog rada s našim američkim partnerima u vezi sa sirijskim problemom”, naveo je Poznihir.

“Mi računamo na to kako će naši američki partneri biti spremni raditi zajedno”, dodao je on, navodeći kako se situacija u Siriji znatno pogoršala.

Razgovor Kerryja i Lavrova

Lavrov je pozvao Kerryja da ostvari obećanja SAD da će odvojiti dijelove sirijske opozicije koji su orijentirani ka Washingtonu od “terorističkih grupa”, saopćilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

Dvojica zvaničnika razgovarala su i o mogućim načinima kako da utječu na situaciju u sirijskom gradu Halepu, u skladu s principima američko-ruskog plana o primirju, dodaje se u saopćenju ruskog ministarstva.

Kerry je ranije zaprijetio kako će prekinuti sve kontakte s Rusijom u vezi sa Sirijom, ukoliko se ne obustavi rusko i sirijsko bombardiranje Halepa.

Izvor: Agencije