Rusi se spremaju za nove ekonomske nedaće

Očekuje se da će uskoro kreditni rejting Rusije biti srezan na takozvani nivo “junk”, odnosno “otpad”. Ova država već je srezala državni budžet, a pogoršanjem situacije na istoku Ukrajine te cijenama nafte koje konstantno padaju na svjetskom tržištu, mnogi Rusi se spremaju za nove nedaće.

Dok se ostatak Evrope bori protiv deflacije, Rusija ne može izaći nakraj s inflacijom. Cijene u Moskvi rastu, a Vlada upozorava da će inflacija dostići vrhunac između 15 i 17 posto krajem marta. Kupci osjete razliku.

Rezanje budžeta

“Cijene rastu svakodnevno. Naravno da boli, ali za sada je podnošljivo”, kazala je Ljudmila, stanovnica Moskve.

Njen sugrađanin Konstantin ističe: “Baš sam maloprije razgovarao s prodavačicom o tome kako je cijena šećera udvostručena, a poskupili su meso i mliječni proizvodi.”

Rusija se sprema za najteži ekonomski pad u posljednjih 15 godina. Ministar finansija predložio je rezanja za 10 posto svih segmenta državnog budžeta. Potrošnja za 2015. godinu će biti povećana za pet, umjesto planiranih 12 posto. Očekuje se da će budžetski prihodi biti manji za 45 milijardi dolara ove godine, zbog pada cijena nafte i vrijednosti ruske rublje.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera i agencije