Rusi slave Trumpovu inauguraciju

Prodavači tradicionalnih babuški dodali su lutku Trumpa u svoju standardnu ponudu (EPA)

Iako se Kremlj godinama sukobljava s Washingtonom, Rusi koji se nadaju da će Donald Trump donijeti promjenu u odnosima dvije države njegovu inauguraciju obilježavaju slavljem i suvenirima s njegovim likom i imenom.

Washington je u petak pretvoren u tvrđavu u kojoj se nalazi više od 900.000 ljudi – pobornika, ali i protivnika novog predsjednika. U Londonu su aktivisti koji protestiraju protiv Trumpa postavili transparent “Gradimo mostove, a ne zidove” na Tower Bridge. Protesti su zakazani za petak i subotu i širom zapadne Evrope, a u Rusiji je raspoloženje potpuno suprotno, prenosi Hina.

Gennady Gudkov, bivši zastupnik i kritičar Putina, ističe kako je Rusijom zavladala “Trumpomanija”, a državni mediji daju velik prostor novom američkom predsjedniku.

Kremlj se nada da će Trump ublažiti sankcije protiv Rusije zbog aneksije Krima, udružiti se s njima u borbi protiv grupe Islamska država Irak i Levant, te umanjiti aktivnost NATO-a uz ruske granice.

Zanatlije u gradu Zlatoustu istočno od Moskve prodaju ograničenu seriju zlatnika i srebrnjaka na kojim piše “In Trump We Trust” (Vjerujemo u Trumpa), što je aluzija na rečenicu “In God We Trust” (Vjerujemo u Boga) koja se nalazi na američkim novčanicama.

Trumpova lutka

Prodavači tradicionalnih babuški dodali su lutku Trumpa u svoju standardnu ponudu uz ruskog predsjednika Vladimira Putina, boljševičkog vođu Vladimira Lenjina, sovjetskog diktatora Josefa Staljina i bivšeg predsjednika Mihaila Gorbačova.

Jedna prodavnica ruske vojne opreme koja se nalazi nasuprot Američke ambasade uvela je popust od 10 posto za njegove zaposlenike i sve američke državljane.

Neki od Trumpovih neprijatelja tvrde kako mu je Kremlj pomogao da pobijedi na izborima tako što su hakirali njegove političke rivale i širili sramotne informacije o Hillary Clinton, njegovoj protukandidatkinji.

Kremlj odbacuje te optužbe, ali ne krije da su zadovoljni rezultatima tih izbora.

“Trumpov izbor je stvorio velik entuzijazam u Rusiji jer su nam njegove tople riječi o Rusiji i Putinu stvorile nadu da će nas SAD i Zapad prestati napadati”, napisao je na društvenim mrežama Sergej Markov, bivši proputinovski zastupnik.

“Ne znamo sa sigurnošću hoće li se odnosi popraviti ili ne. Ali mi Rusi smo optimisti… nadamo se najboljemu dok se pripremamo na najgore”, dodaje Markov.

Trumpova inauguracija je za ruske nacionaliste prilika da spoje zabavu i samopromociju. Organizirali su cjelonoćno slavlje u nekad glavnoj zgradi sovjetske pošte gdje će izložiti i triptih Putina, Trumpa i vođe francuskog Nacionalnog fronta Marine Le Pen.

Konstantin Rikov, bivši zastupnik i jedan od organizatora slavlja, na društvenim mrežama je napisao kako slave prvu fazu “Novog svjetskog poretka”.

“Washington će biti naš”, zaključio je.

Izvor: Agencije