Rusi strahuju od ‘kineske kolonije’

Na proslavu okončanja Drugog svjetskog rata u Kini stigao je i ruski predsjednik Vladimir Putin. Rusija i Kina intenzivno rade na jačanju ekonomskih veza dviju zemalja, međutim, mnogi Rusi nisu oduševljeni razvojem te suradnje.

U Chiti, gradu u blizini rusko-kineske granice, gotovo 115.000 hektara ruske zemlje dano je na korištenje kineskim poljoprivrednim kompanijama.

Grad Chita poznat je kao “Kineska kapija”. Međutim, mnogi bi željeli da ta kapija bude zatvorena.

Prosvjednici inzistiraju da nemaju ništa protiv Kineza, ali se žestoko protive projektu od kojeg neće imati gotovo nikakve koristi.

“Ovo je anarhija. Kako da pristanemo na ovo kada će iza Kineza ostati samo jalova zemlja”, kaže jedan mještanin.

‘Kineska kolonija’

“Ovo je naša zemlja. Zašto je tek tako poklanjaju, i to na 50 godina?”, pita se druga mještanka.

Negdje u ovom prostranstvu, iako još nije precizno poznato gdje, nalazi se komad zemlje koji su lokalne vlasti poklonile kineskim kompanijama na razdoblje od pola stoljeća.

“Možda bi netko pomislio da u površinom najvećoj zemlji na svijetu – Rusiji, gubitak 115.000 hektara neće nikome smetati. Ali, ova situacija je odraz nesigurnosti Rusije o tome koliko dugo još mogu ovo slabo naseljeno područje zaštititi od milijardu Kineza koji se nalaze južno od njihove granice”, izvještava reporter Al Jazeere, Rory Challands.

“Ljudi strahuju da će ta zemlja postati kineska kolonija. Prema ruskom zakonu, svatko tko se rodi na našem teritoriju dobiva rusko državljanstvo. Možete li zamisliti koliko će se tisuća kineskih radnika doseliti ovdje. Za 50 godina postati će većinsko stanovništvo”, kaže aktivist Vasilij Epov.

Od početka ukrajinske krize i tenzija sa Zapadom potpisan je niz memoranduma, ugovora o suradnji i  sporazuma kojima bi se trebalo ojačati rusko-kinesko partnerstvo. Međutim, neki vjeruju kako je partnerstvo za sada samo slovo na papiru.

I Rusija je kolonizator

“Realno, ne možemo reći da je došlo do jačanja ekonomske suradnje. Naprotiv. Raznorazni potpisani ugovori i memorandumi imaju više političku, nego ekonomsku težinu. Ali, i strah ruskog stanovništva je neutemeljen, budući da Kina nema drastičnih planova za ruski teritorij”, smatra ekonomist Aleksej Maslov.

Mali broj Kineza doselio se u Chitu. Rade kao fizički radnici u poljima i staklenicima, a pojedini imaju i štand na lokalnoj tržnici. Ali, daleko od toga da se njihovo naseljavanje može nazvati invazijom.

S druge strane, lica autohtonih Burjata u lokalnom budističkom hramu podsjetnik su da je i Rusija kolonizator te da ova zemlja nije oduvijek bila njihova.

Izvor: Al Jazeera