Rusi uz Putina, ne brinu ih sankcije

Države skupine G7 kažu kako će se Rusija suočiti s dodatnim sankcijama ako nastavi podržavati separatiste u Ukrajini. Među osam državljana Rusije kojima je Europska unija zamrznula imovinu nalazi se i dugogodišnji džudo-partner ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Ipak, Putin još ima podršku svog naroda. Zapad bi žarko želio znati što on namjerava. Analitičari ističu kako je tajnovit, nepredvidljiv, nemilosrdan, taktičar i bezobziran kockar. No, također, čak i neki ruski analitičari vjeruju kako se upravo sada nalazi u neugodnoj poziciji.

“Putin je pod velikim pritiskom. U pitanje su došle i njegove strategije”, kaže politički analitičar Stanislav Belkovski.

Specijal: Kriza u Ukrajini

Ruska aneksija Krima, potpora separatistima u istočnoj Ukrajini i posljedice obaranja malezijskog zrakoplova neodlučnu Europu su najzad potaknuli na akciju. Nestabilna ruska ekonomija suočit će se s nekim uistinu bolnim sankcijama.

“Čini se kako Putin nema previše izbora. Okretanje leđa pobunjenicima značilo bi prepuštanje Ukrajine Zapadu. Ipak, ako ne pristane na ponižavajuće povlačenje, Sjedinjene Američke Države i EU će vjerojatno dodatno pooštriti sankcije”, izvještava iz Moskve reporter Al Jazeere Rory Challands.

Efikasna propaganda

U ovome trenutku ruska je javnost na strani svojega predsjednika. Prema istraživanju provedenom ovog tjedna, 61 posto stanovništva ne brinu sankcije, a 58 posto ne zanima međunarodna izolacija Rusije. Prema agenciji Centar Levada, koja je provela istraživanje, to je zato što je Kremlj vješt u kontroli informacija.

“Riječ je o tome da je sustav propagande i političke manipulacije javnim mnijenjem izuzetno efikasan. Njime je slomljen trend opadanja povjerenja u legitimnost režima na vlasti. Kad je riječ o Ukrajini, vlasti su stvorile masovnu podršku za svoje akcije”, objašnjava Lav Gudkov iz agencije.

Ako tome dodamo godine patronizirajućeg odnosa i nepoštivanja koje Zapad iskazuje, izuzetno je mali broj Rusa koji ne podupiru svojeg predsjednika.

“Najgora moguća stvar je Zapadu praviti ustupke. To smo vidjeli već mnogo puta. Sjedinjene Države ne igraju po principu ‘vi napravite ustupak, i mi ćemo’. Nakon što vi napravite ustupak, oni kažu – hvala. U ovom slučaju Putin bi trebao primijeniti fleksibilnost i čvrstoću u svom pristupu”, smatra analitičar Aleksandar Domrin.

Nažalost, to znači kako se ne mogu odbaciti mogućnosti da će ovaj sukob dodatno eskalirati.

Izvor: Al Jazeera