Rusija bez prava glasa u Vijeću Evrope

Putin: Moramo integrirati dva nova konstitutivna člana Ruske Federacije u svoj pravni i društveni sistem (EPA)

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope u četvrtak je usvojila rezoluciju koja oduzima Rusiji pravo glasa i lišava je svih pozicija u vladajućim tijelima ove organizacije do kraja ove godine zbog ruske aneksije Krima.

Parlamentarna skupština je prihvatila rezoluciju u tom smislu sa 145 glasova prisutnih članova, sa 21 glasom protiv i 22 suzdržana.
Ruski zastupnici su bojkotirali raspravu koja je prethodila tom glasanju, ocijenivši ga “lakrdijom”.

“Kako bi pokazala da osuđuje i ne odobrava postupke Ruske Federacije prema Ukrajini”, Parlamentarna skupština je odlučila da će do kraja 2014. godine oduzeti ruskoj delegaciji pravo glasa, ali i pravo da bude zastupljena u nekim vodećim tijelima Parlamentarne skupštine i pravo da učestvuje u misijama posmatranja izbora.

Odmah nakon glasanja šef ruske delegacije Aleksej Puškov je na konferenciji za novinare zaprijetio da će njegova delegacija otići iz Parlamentarne skupštine, gdje njeno prisustvo više nema “nikakvog smisla”.

Najavio je da će odluku u vezi s time donijeti idućih sedmica.

Putin traži ‘preciznost’

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope – koja nema zakonske ovlasti, a zadatak joj je poticati dijalog, posebno o pitanjima u vezi s demokratijom i ljudskim pravima – ima u Strasbourgu 318 zastupnika, koji dolaze iz državnih parlamenata 47 zemalja članica Vijeća Evrope.

Među njima je 18 Rusa i 12 Ukrajinaca.

Rusija je već upozorila da će reagirati na svako sankcioniranje u Parlamentarnoj skupštini.

U ovoj organizaciji je ostala bez prava glasa i 2000. godine, kada je ruski predsjednik Vladimir Putin počeo drugi rat u Čečeniji.

Sve usvojene odluke o razvoju Republike Krim i saveznog ruskog grada Sevastopolja trebaju biti provedene precizno, u potpunosti i na vrijeme, naglasio je Ranije u četvrtak Putin, na sastanku sa svojim opunomoćenim izaslanicima u tim saveznim jedinicama.

Specijal: Kriza u Ukrajini

“Moramo integrirati dva nova konstitutivna člana Ruske Federacije u svoj pravni i društveni sistem te riješiti mnoga pitanja kako bismo osigurali povećanje penzija i plata te ih doveli na ruski nivo, u skladu s planom koji je predložila ruska vlada”, rekao je ruski predsjednik, a prenio Itar-tass.

Odluka o ujedinjenju

Lideri Krima odbili su priznati legitimnost novih ukrajinskih vlasti poslije februarskog državnog udara, prenosi Tanjug.

Republika Krim i Sevastopolj, grad sa specijalnim statusom na Krimskom poluotoku, pretežno naseljeni Rusima, potpisali su 18. marta sporazum o ujedinjenju s Rusijom, nakon referenduma dva dana ranije, na kojem je velika većina Krimljana glasala za odvajanje od Ukrajine i pridruživanje Ruskoj Federaciji.

Od kada je Krim postao dio Ruske Federacije aktivno se radi na integriranju tog poluotoka u ruski ekonomski, finansijski, kreditni, pravni, legalni, vojni i infrastrukturni sistem.

U vrijeme bivšeg SSSR-a Krim je bio dio Rusije sve do 1954. godine, kada ga je Ukrajini poklonio tadašnji lider ruske Komunističke partije Nikita Hruščov.

Izvor: Agencije