Rusija bi zatvorila sirijsko-tursku granicu

Vitalij Čurkin kaže da je pitanje o pokrivanju tursko-sirijske granice pokrenuto u antiterorističke svrhe (AP)

Stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim narodima Vitalij Čurkin predložio je zatvaranje sirijsko-turske granice, kako bi se presjekla podrška pripadnicima oružane grupe Islamska država Irak i Levant, kao i da se uz nju i u luci Jayhan razmjeste nezavisni posmatrači.

Čurkin je, govoreći na zasjedanju Vijeća sigurnosti UN-a, također predložio da se razmotri mogućnost uvođenja “potpunog trgovinsko-ekonomskog embarga” prema ISIL-u.

“Najveći obim krijumčarenja naftnih derivata, artefakata i druge vrste robe sa teritorije koju kontrolira ISIL i dalje se realizira preko Turske, uz njeno dopuštenje ili neaktivnost”, naveo je on, prenosi Sputnjik.

Za posmatrače na granici

“Preko granice Turske s Irakom, a posebno sa Sirijom, prolaze osnovne tranzitne maršrute pripadnika grupa kao što je ISIL, ali i snabdijevanje oružja, čiji značajni dio dobijaju teroristi”, kazao je Čurkin.

Dodao je da je aktuelno pitanje o pokrivanju tursko-sirijske granice pokrenuto u antiterorističke svrhe.

“Ako turska strana smatra da radi sve što je neophodno za sprečavanje snabdijevanja terorista, u to bi nas mogli ubijediti dovođenjem nezavisnog posmatrača. Pozivamo tursku Vladu da na dobrovoljnoj osnovi u te svrhe pozove međunarodne posmatrače na svoju granicu sa Sirijom i u luku Jayhan”, kazao je ruski zvaničnik.

Izvor: Agencije