Rusija blokirala istragu o hemijskom oružju u Siriji

SAD tvrdi da Rusija efektivno prihvata napade hemijskim oružjem u Siriji (EPA)

Rusija je blokirala američki prijedlog rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija o nastavku međunarodne istrage o utvrđivanju krivice za napade hemijskim oružjem u Siriji.

Ovo je deseti put da je Moskva uložila veto u Vijeću sigurnosti kad je riječ o Siriji.

Američka ambasadorica pri UN-u Nikki Haley kazala je da je “Rusija potkopala naše pokušaje da spriječimo buduće napade”.

“Poruka bilo kome ko sluša jasna je. Efektivno, Rusija prihvata napade hemijskim oružjem u Siriji. Ne mogu izbrojati koliko sam puta ovdje stajala i pozivala Rusiju da učini pravu stvar.”

“Kad je jedan od njihovih prijatelja počinilac, odjednom je problem JIM [Zajednički istražni mehanizam koji istražuje hemijske napade], a ne njihov prijatelj koji je počinio napad”, rekla je Haley.

Upozorenje Assadu

“Rusija se nadala da će zakopati istinu o hemijskom oružju u Siriji, ali nije uspjela. Znamo ko je odgovoran. JIM je u više navrata otkrio dokaze. Tragično, napadi se nastavljaju. Rusija je uništila naš najbolji alat za sprečavanje napada, ali to nije jedini alat za zaustavljanje napada.”

Haley je rekla da postoje drugi međunarodni mehanizmi za prikupljanje dokaza za buduće krivične postupke protiv odgovornih za smrtonosne hemijske napade.

“I ako i kada to bude potrebno, postoje Sjedinjene Američke Države. Bez obzira na to šta njihov ruski zaštitnik bude učinio ovdje u Vijeću sigurnosti, ovo je jasno upozorenje Assadovom režimu. SAD ne prihvata sirijsko korištenje hemijskog oružja. Kao što smo to učinili u aprilu, ponovno ćemo to učiniti – branit ćemo međunarodne standarde protiv korištenja hemijskog oružja. Bilo bi mudro da Assadov režim posluša ovo upozorenje”, poručila je Haley.

Nakon obraćanja Vijeću sigurnosti Haley je na Twitteru objavila da je Rusija, “koristeći veto da ubije mehanizam koji poziva na odgovornost one koji koriste hemijsko oružje u Siriji, dokazala da joj se ne može vjerovati i da nije kredibilna” kad je riječ o naporima za postizanje političkog rješenja u Siriji.

Mandat Zajedničkog istražnog mehanizma (JIM), istražnog tijela UN-a i Organizacije za zabranu hemijskog oružja, osnovanog 2015, istječe u ponoć po njujorškom vremenu.

Uoči isteka mandata Vijeće sigurnosti trebalo je razmatrati dva nacrta rezolucija o produžavanju rada misije – američki i ruski.

Stav Rusije

Stalni predstavnik Rusije pri UN-u Vasilij Nebenzja saopćio je na sjednici da povlači svoj nacrt, s obzirom na to da nije postignut dogovor da se o njemu glasa nakon glasanja o američkom nacrtu. 

Nakon toga na glasanje je podnesen nacrt rezolucije SAD-a. Dokument je dobio podršku 11 država, a protiv su bile Rusija i Bolivija, dok su Kina i Egipat bili suzdržani.

Američki predsjednik Donald Trump poručio je ranije na Twitteru da Vijeće sigurnosti mora produžiti mandat JIM-a kako vlada predsjednika Bashara al-Assada ne bi “nikad više počinila masovna ubistva hemijskim oružjem”.

“Treba istražiti još mnogo incidenata s korištenjem hemijskog oružja u Siriji”, objavila je ranije ove sedmice američka misija pri UN-u.

Izvor: Al Jazeera i agencije