Rusija bombardirala oblast kod Palmire

Napadi na Halep [Izvor: YouTube / Ministarstvo odbrane Rusije]

Ruska vojska saopćila je da je bombardirala oblast kod grada Palmire, uporišta grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Siriji.

Ruski avioni su uništili defanzivni položaj i protivzračne sisteme ISIL-a u oblasti Palmire, navodi se u saopćenju ruskog Ministarstva odbrane, koje dodaje da je bombardirano 237 ciljeva ove naoružane grupe u posljednja dva dana.

Jedan stanovnik Palmire je rekao za agenciju France-Presse da su Rusi pogodili tvrđavu koja se nalazi na brdu zapadno od antičkog grada Palmire i da se ne može provjeriti razmjera štete.

Direktor Sirijske Opservatorije za ljudska prava Rami Abdul-Rahman potvrdio je da su ruski avioni bombardirali kod Palmire.

Prema njegovim riječima, u napadima je pogođeni čuveni antički grad, koji je UNESCO svrstao u svjetsku kulturnu baštinu i čije su dijelove pripadnici ISIL-a ranije razorili.

Napadi u više provincija

Direktor Antikviteta i muzeja u Siriji Mamun Abdul-Karim rekao je za AFP da nema informacije o ruskim napadima na antički grad Palmiru.

Rusko Ministarstvo odbrane je naglasilo kako su piloti pazili da ne pogode arheološka nalazišta drevnog grada.

ISIL je zauzeo Palmiru 21. maja i od tada je uništio velike dijelove tog čuvenog arheološkog nalazišta.

Rusko Ministarstvo je navelo da su ruski avioni imali 121 nalet u posljednja dva dana i pogodili ciljeve u provincijama Hama, Homs, Latakija, Halep, Raqqa i u oblasti oko Damaska.

Ministarstvo je navelo da je u predgrađu Halepa uništen kamp u kojem su se pripremali borci iz inostranstva.

U drugom napadu, prema navodima Ministarstva, u zračnom napadu je uništeno 10 vozila napunjenih eksplozivom, u istočnoj Guti.

Izvor: Agencije