Rusija će graditi Južni tok ako Evropi treba

Rusija je u decembru 2014. godine, zbog nekonstruktivnog stava Evropske unije, objavila da odustaje od Južnog toka (EPA)

Rusija je spremna izgraditi plinovod Južni tok u slučaju da Europa jamči njegovu neophodnost, izjavio je ministar energetike Rusije Aleksandar Novak.

“Naša pozicija je jednostavna. Ona je i ranije bila određena – ako Bugarska i Europska komisija službeno potvrde zainteresiranost i daju jamstva za izgradnju cjevovoda i tako kapitalne infrastrukture, mi smo spremni osigurati izgradnju i isporuku potrebne količine plina”, rekao je ministar energetike za Televiziju Rusija 24, kako prenosi Srna.

Rusija je u prosincu 2014. godine, zbog nekonstruktivnog stava Europske unije, objavila da odustaje od Južnog toka, koji je trebao proći preko teritorija Bugarske, Srbije i Mađarske, u korist novog plinovoda Turski tok prema Turskoj.

Međutim, i ovaj projekt bio je zamrznut, zbog zahlađenja političkih odnosa Moskve i Ankare, podsjećaju mediji.

Putin: Nismo definitivno odustali

Sukob između Brisela i Moskve oko Južnog toga uslijedio je nakon što je Rusija pripojila ukrajinski poluotok Krim, a Zapad uveo sankcije Rusiji zbog sukoba u Ukrajini.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da Rusija nije “definitivno” odustala od Južnog toka, ili plinovoda kroz Tursku, ali od Europe treba dobiti jasan stav o tim projektima.

“Postoje određene političke teškoće s Turskom, to je dobro poznato. No, nismo nepovratno otkazali nijedan od tih projekata – ni Južni tok, ni Turski tok”, rekao je Putin.

Izvor: Agencije