Rusija će iransku bazu koristiti po potrebi

Rusija je bazu Hamedan koristila za bombardiranje ciljeva ISIL-a u Siriji (Reuters)

Glasnogovornik ruskog Ministarstva odbrane Igor Konashenkov izjavio je u ponedjeljak da će eventualno dalje korištenje iranske zračne baze Hamedan zavisiti od situacije u Siriji.

Prethodno su iranske vlasti saopćile da Rusija više ne koristi bazu na zapadu Irana za zračne udare u Siriji, sedmicu nakon što je zvanična Moskva saopćila da ruski bombarderi koriste tu bazu za polijetanje u operacije protiv boraca grupe Islamska država Iraka i Levant.

“Rusija nema bazu u Iranu i nije tu stacionirana. Oni su obavili tu operaciju i ona je za sada završena”, izjavio je glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova Bahram Ghasemi, prenosi Reuters.

‘Neprmišljeno hvalisanje’

Ranije je iranski ministar odbrane Hossein Dehghan izjavio da je Rusija bila “nepromišljena” i da se “hvalisala” kada je objavila da koristi iransku vojnu bazu Hamedan za zračne udare u Siriji.

Predsjednik iranskog Parlamenta Ali Larijani je također istakao kako zvanični Teheran nije dao Rusiji stalnu bazu na teritoriji Irana.

Iran i Rusija podržavaju sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, ali je zvanični Teheran do sada bio prilično tajnovit kada je riječ o uključenosti te zemlje u sirijski konflikt, navodi agencija AFP.

Za Iran osjetljivu temu predstavljaju i bilo kakve sugestije da ta zemlja dopušta vojskama stranih zemalja da koriste baze na njenoj teritoriji, pošto je to protivno iranskom Ustavu.

Prelet aviona 700 kilometara

Rusko Ministarstvo odbrane koristilo je bazu Hamedan u zračnim napadima u kojima su meta bili položaji ISIL-a, pri čemu su uništili dva komandna položaja i dva kampa za obuku.

U prvim udarima na meti su bili ciljevi ISIL-a, kao i grupe Jabhat Fath al-Sham, ranije poznate kao Front al-Nusra.

Polijetanje iz zračne baze Hamedan, umjesto iz ruske baze Mozdoko, smještene na sjeveru Kavkaza, smanjuje udaljenost od meta sa skoro 2.000 na manje od 700 kilometara, čime se povećava borbena efikasnost ruske avijacije.

Izvor: Agencije