Rusija će razmjestiti vojsku u sigurnim zonama u Siriji

U januaru su počeli pregovori u Astani koji za cilj imaju kreiranje mehanizma implementacije primirja (Reuters)

Rusija bi mogla razmjestiti vojnike kako bi patrolirali zonama deeskalacije u Siriji u roku od dvije do tri sedmice nakon finaliziranja sporazuma s Turskom i Iranom, izjavio je ruski pregovarač Aleksandar Lavrentijev.

Moskva se nada da će potpisati finalne dokumente s Ankarom i Teheranom u srijedu, izjavio je on novinarima nakon niza sastanaka u Astani.

Rusija i Iran, koji podržavaju vladu sirijskog predsjednika Bashara Assada, i Turska, koja podržava neke od pobunjenika, saglasili su se u principu o stvaranju četiri zone deesklacije u Siriji u prethodnom krugu razgovora u maju, ali su odgodili planirani junski sastanak na kome su trebali razraditi detalje.

Od objave majskog sporazuma, pobunjeničko uporište u pokrajibi Idlib na sjeverozapadu Sirije, uglavnom je mirno.

Detalji mapa

Borbe su se, međutim, nastavile na drugim frontovima u zapadnoj Siriji, uključujući istočnu Ghoutu kod Damaska i jugozapadni grad Deraa, gdje vladine snage i njihovi saveznici pokušavaju da slome preostale džepove pobune.

Lavrentijev je izjavio novinarima da Moskva i njeni partneri još raspravljaju o detaljima mapa i ostalih uslova povezanih s Idlibom i južnim zonama, dok su dogovorene granice dvije preostale zone, u pokrajini Homs i u blizini Damaska.

“Sve u svemu, (sporazum) omogućuje prisustvo ruske vojne policije u tampon-zonama, ali da ponovim, to pitanje još nije dogovoreno. U zavisnosti od toga kada se dokumenti o sigurnim zonama potpišu, mislim da bismo trebali očekivati konkretne mjere o razmještaju snaga u roku od dvije do tri sedmice“, izjavio je ruski diplomata, prenosi Reuters.

Pregovori u Astani su počeli sastankom zvaničnika Rusije, Irana i Turske nakon čega su uslijedili bilateralni razgovori sirijskih vlasti i opozicije, navelo je ranije kazahstansko Ministarstvo vanjskih poslova, javlja Beta.

“Poslije serije bilateralnih sastanaka, sutra je predviđen plenarni sastanak kojim će se završiti ta runda pregovora”, navelo je Ministarstvo.

Privremeni prekid borbe

Pregovori u Astani održavaju se paralelno s pregovorima u evropskom sjedištu UN-a u Ženevi.

Sirijska vojska saopćila je uoči početka pregovora u Kazahstanu da je privremeno prekinula borbe na jugu zemlje i da će to primirje trajati do 6. jula. 

Uz posredstvo Turske i Rusije u Siriji je 30. decembra prošle godine postignut načelni dogovor o prekidu sukoba, a u januaru su počeli pregovori u Astani koji za cilj imaju kreiranje mehanizma implementacije primirja.

Turska je garant poštivanja primirja od sirijske opozicije, a Rusija i Iran kao saveznici sirijskog režima garantiraju poštivanje sporazuma s te strane.

Duboka politička i sigurnosna kriza u Siriji eskalirala je u građanski rat početkom 2011. godine kada su snage Assadovog režima silom pokušale ugušiti prodemokratske masovne proteste u toj zemlji.

Izvor: Agencije