Rusija će snabdijevati Austriju plinom do 2040. godine

Plin, Plinovod
Poljski predsjednik kaže da bi Sjeverni tok 2 ugrozio sigurnost središnje i istočne Evrope (AP)

Direktori Gazproma i OMV-a, Aleksej Miller i Rainer Seele, potpisali su u utorak u Beču, u prisustvu predsjednika Rusije Vladimira Putina i austrijskog kancelara Sebastijana Kurza, produljenje sporazuma o isporukama plina iz Rusije u Austriju do 2040.godine.

Gazprom i OMV u ponedjeljak navečer su proslavili 50 godina od potpisivanja prvog sporazuma o isporukama ruskog plina, a aktualni sporazum vrijedio bi do 2028.godine.

OMV je u priopćenju, nakon potpisivanja, izrazio uvjerenje da će potrošnja plina u Europi rasti zamjenom elektrana na ugljen efikasnijim elektranama na plin.

“Istovremeno će proizvodnja u Europi biti sve manja, kao što se pokazalo u Nizozemskoj”, upozorava OMV, dodajući da je Međunarodna agencija za energetiku prognozirala da će potražnja za plinom u Europi do 2030. godine porasti za više od 20 posto, prenosi Tanjug.

‘Ugrožena sigurnost istočne Evrope’

“Danas potpisani sporazum je daljnji dokaz za rastuću potrebu za uvozom plina u Austriji, kao i općenito u Europi, potrebu koju je Gazprom spreman pokriti. Realizacijom projekta Sjeverni tok 2 isporuke plina ćemo u korist potrošača učiniti još pouzdanijim”, rekao je Miller.

“EU mora 2030. godine više od 80 posto svojih potreba za plinom uvoziti. Produljenjem sporazuma dajemo značajan doprinos osiguravanju opskrbe Austrije i drugih europskih zemalja, imajući u vidu rastuću potražnju i dajemo doprinos smanjenju emisiji ugljučnog dioksida”, istakao je Seele.

Seele i Miller su ocijenili da potpisivanje sporazuma predstavlja golem korak u osiguravanju buduće energetske sigurnosti Austrije i Europe.

U međuvremenu je predsjednik Poljske Andrzej Duda izjavio u utorak da njegova zemlja ne podržava planiranu izgradnju rusko-njemačkog plinovoda Sjeverni tok 2.

Duda je, na zajedničkoj konferenciji za novinare s njemačkim predsjednikom Frank-Walter Steinmeierom, rekao da bi Sjeverni tok 2 ugrozio sigurnost središnje i istočne Europe, prenosi agencija AP.

Taj bi plinovod udvostručio količinu prirodnog plina koji iz Rusije izravno stiže do Njemačke i zaobišao bi zemlje istočne Europe, kao što su Poljska i Ukrajina.

Sjedinjene Američke Države pojačale su sredinom svibnja iskazivanje protivljenja projektu Sjeverni tok 2, kako je prenijela agencija Bloomberg, i dodala da iz Washingtona navode kako projekt izaziva zabrinutost zbog sigurnosti te da bi mogao dovesti do američkih sankcija.

Protivljenje iz SAD-a

Iz SAD-a se protive Sjevernom toku 2 jer bi se time povećala ovisnost Europe o ruskoj dostavi plina.

Amerikanci su, također, zabrinuti da bi plinovod mogao otvoriti načine za Moskvu da instalira opremu za prismotru u Baltičkom moru, rekla je Sandra Oudkirk, zamjenica pomoćnika državnog tajnika SAD-a za energetsku diplomaciju.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev je u rujnu prošle godine izjavio kako američka administracija i Kongres pokušavaju promovirati svoje dobavljače na tržištu plina i zamijeniti Rusiju na tržištu Europske unije.

Izvor: Agencije