Rusija: Formiranje Vojske Kosova krši rezoluciju UN-a

Odluka Kosova može dovesti do najozbiljnijih posljedica i po sigurnost cijelog Balkana, upozorava Moskva (EPA)

Plan Kosova da formira sopstvenu vojsku predstavlja kršenje Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i još je jedan destabilizujući i provokativni korak posle uvođenja taksi na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, saopštilo je u sredu rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

“Kosovo je objavilo planove da 14. decembra usvoji odluku o uspostavljanju oružanih snaga Kosova”, navodi to ministarstvo i upozorava da će “takav korak biti direktno i očigledno kršenje Rezolucije Saveta bezbednosti UN-a 1244, koja je jedini međunarodni legalni dokument u vezi sa razrešenjem kosovskog pitanja”, prenela je ruska agencija TASS.

“Rezolucija podrazumeva samo raspoređivanje međunarodnih multinacionalnih trupa u regionu”, navodi se u saopštenju.

Kako je dalje navedeno, Kosovo se sprema da preduzme “još jedan destabilizujući i provokativni korak, posle uvođenja taksi od 100 odsto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine”.

Da EU i SAD izvrše pritisak

“Akcija vlasti Kosova da formiraju sopstvenu vojsku (kršeći i vlastiti Ustav) može da dovede do najozbiljnijih posledica ne samo na području sa srpskim stanovništvom nego i po bezbednost celog Balkana”, ističe se u saopštenju.

“Očekujemo da snage Kosova primene svoj mandat i preduzmu sveobuhvatne mere za neutralizaciju i razoružanje takve institucije u slučaju da bude formirana”, navelo je Ministarstvo.

“Sponzori Kosova – Evropska unija i SAD – treba da izvrše jak pritisak na kosovske Albance kako bi opozvali svoje provokativne odluke i da bi se sprečilo jačanje napetosti”, zaključilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije