Rusija gradi nuklearku u Turskoj

Ovisna o uvozu gotovo cijele količine električne energije, Turska je pokrenula ambiciozan nuklearni program (Arhiva)

Turska regulatorna agencija za energetsko tržište EMRA odobrila je licencu za proizvodnju električne energije nuklearnoj kompaniji Akkuyu na 49-godišnji period za projekt izgradnje nuklearne elektrane u Mersinu na jugu države.

U saopćenju se navodi da je licenca za proizvodnju energije validna od danas, 15. juna.

Nuklearna elektrana Akkuyu, vrijedna 20 milijardi američkih dolara, imat će četiri reaktora i kapacitet 4.800 megavata, te radni vijek 8.000 sati na godinu. Kad bude u pogonu, procjenjuje se da će ispunjavati šest do sedam posto potražnje za električnom energijom u Turskoj.

“Iako je ranije planirano da počne s radom 2025. godine, nuklearna kompanija Akkuyu objavila je da će proizvodnju energije početi 29. oktobra 2023, na stoti rođendan Republike Turske”, navodi se u saopćenju.

Kratki prekid 2015. godine

Izgradnju ovog pogona, koja je potpisana 2010. godine u Rusiji, izvodit će ruska državna korporacija za atomsku energiju Rosatom. Kad u potpunosti bude završena, ova elektrana proizvodit će približno 35 milijardi kilovat-sati svake godine.

Sam projekt više je puta zaustavljan, uključujući i kratki prekid kada je Turska oborila ruski vojni avion kod sirijske granice u novembru 2015. godine. Otad su odnosi dvije države normalizirani i radovi na nuklearci nastavljeni su.

Ovisna o uvozu gotovo cijele količine električne energije, Turska je pokrenula ambiciozan nuklearni program i 2013. godine dogovorila s Rosatomom da izgradi četiri reaktora od 1.200 megavata.

Izvor: Agencije