Rusija gradi ogromni vojni radar na Arktiku

U oblasti Arktika će raditi ukupno šest takvih radara, naveli su zvaničnici (Arhiva)

Širokoopsežni radar, sposoban da identificira zračne i morske ciljeve udaljene stotinama kilometara, počet će raditi na arhipelagu Nova Zemlja na ruskom Arktiku 2017. godine, prenosi Rossiyskaya Gazeta, pozivajući se na Ministarstvo odbrane Rusije.

U toj oblasti će raditi ukupno šest takvih radara, naveli su zvaničnici.

Zamjenik ministra odbrane Dmitrij Bulgakov, koji je posjetio gradilište, rekao je da će istovremeno u blizini biti izgrađena pista sposobna da primi sve vrste borbenih letjelica.

Takozvani radar preko horizonta je vrsta radarskog sistema koji može detektirati ciljeve na veoma velikim opsezima, udaljene hiljadama kilometara, van vidokruga radara, što je granica za obične radare.

Imun na ‘nevidljivu’ tehnologiju

On je imun na “nevidljivu” (stelt) tehnologiju i koristi ogroman antenski sistem dug do pet kilometara i visok pet metara, kako bi identificirao zračne ciljeve udaljene 500 kilometara i morske ciljeve udaljene do 400 kilometara.

Tokom vojne vježbe 2014. godine radar “Podsolnuh” (Suncokret) je detektirao četiri bombardera Suhoj Su-24 u niskom letu i prebacio njihove koordinate raketnoj krstarici, koja je “oborila” sva četiri “uljeza”.

Stariji brat “Podsolnuha”, širokoposežni radar “Volna”, ima domet od 3.000 kilometara i trenutno radi u blizini lučkog grada Nahotka, na ruskom Dalekom istoku.

Izvor: Agencije