Rusija gradi vojne zgrade na Kurilima

Gotovo 19.000 Rusa živi na udaljenim otocima koje su zauzeli sovjetski vojnici u posljednjim danima Drugog svjetskog rata (Getty Images)

Rusija je počela sa izgradnjom dva moderna vojna kompleksa na Kurilskim otocima, rekao je u utorak ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, prenose agencije i navode kako ovo pojačava dugoročne tenzije Rusije i Japana oko spornih otoka.

„Rusija aktivno vrši gradnju vojnih kompleksa na ostrvima Iturup i Kunašir“, kazao je Šojgu na sastanku sa vojnim zvaničnicima, navodi se na internetskoj stranici Ministarstva odbrane.

Odnosi između Moskve i Tokija zategnuti su u proteklih nekoliko decenija zbog statusa četiri najjužnija ostrva u Kurilskom lancu, poznatom kao Sjeverne teritorije u Japanu.

Blizu 19.000 Rusa živi na udaljenim otocima koje su zauzeli sovjetski vojnici u posljednjim danima Drugog svjetskog rata.

Dvije države nikad nisu potpisale zvanični mirovni sporazum i tenzije otežavaju trgovinske veze.

Rusko ministarstvo navodi kako će nove vojne zgrade pomoći „u podizanju vojne spremnosti trupa na istočnim granicama Rusije“.

Bez kompromisa

Zvanična Moskva planira izgraditi 392 montažne zgrade na otoke, uključujući škole, obdaništa, centre za odmor i razonodu te studentske domove. Građevinski radovi trajat će i tokom zime.

„Ove godine je prioritet okončanje izgradnje najpotrebnijih zgrada i infrastrukture za razvoj kako bi stigle trupe i oprema“, kazao je Šojgu.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev je u septembru posjetio Kurilske otoke, tačnije otok Iturup i posjetio trupe čime je naljutio zvanični Tokio.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov odbacio je bilo kakvu mogućnost kompromisa kada je riječ o otocima. Svome japanskom kolegi Fumiju Kishidi je u septembru poručio kako Japan mora prihvatiti „postratne historijske stvarnosti“.

Rusija je nedavno izdvojila pozamašna sredstva za investicije u ovoj regiji i obnovila aerodrom na Kunaširu koji je ranije izgradio Japan.

Izvor: Agencije