Rusija i Indija protiv sankcija Iranu

Zapadne zemlje se protive iranskom nuklearnom programu, strahujući da on ima za cilj izgradnju nuklearnog oružja (AP)

Nametanje unilateralnih sankcija Iranu zbog nuklearnog programa te zemlje je kontraproduktivno, istakli su Rusija i Indija u zajedničkom saopćenju potpisanom tokom zvanične posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina New Delhiju.

Rusija i Indija priznaju pravo Irana da nastavi istraživanje, proizvodnju i upotrebu atomske energije u mirnodopske svrhe pod uvjetom da se pridržava svojih međunarodnih obaveza, istaknuto je u saopćenju.

Dvije zemlje su ujedno ponovile poziv na sveobuhvatno i trajno rješenje situacije, što se, kako ocjenjuju, može postići jedino političkim i diplomatskim metodama kroz dijalog, prenose agencije.

One pozivaju Iran da se pridržava rezolucija Vijeća sigurnosti UN i blisko sarađuje sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju.

Zapadne zemlje se protive iranskom nuklearnom programu, strahujući da on ima za cilj izgradnju nuklearnog oružja, što Teheran demantira.

Potpisani sporazumi

Putin i indijski premijer Manmohan Sing u ponedjeljak su pohvalili saradnju svoje dvije zemlje, dok su zvaničnici potpisali sporazum vrijedan 1,6 milijardi dolara indijske nabavke 42 borbena aviona Suhoj Su-30 i 1,3 milijardi dolara vrijedan ugovor o isporuci 71 ruskog vojnog helikoptera Mi-17.

Indija je najveći svjetski uvoznik naoružanja a Rusija proizvodi oko 70 posto vojne opreme koju uvozi Delhi.

Međutim, dok je Rusija nekada imala praktično monopol na prodaju oružja Indiji, New Delhi je u posljednje vrijeme počeo da kupuje naoružanje i u drugim zemljama i Moskva je ovu posjetu vidjela kao šansu da povrati izgubljeno tržište i razvija zajedničke projekte u proizvodnji oružja, pišu agencije.

Izvor: Agencije