Rusija i Iran pregovaraju o oružju vrijednom 10 milijardi dolara

Isporuke oružja Iranu do 2020. godine mogu biti napravljene jedino uz pristanak Vijeća sigurnosti UN-a (Reuters)

Rusija i Iran pregovaraju o isporuci oružja i vojne opreme Teheranu, vrijednih 10 milijardi dolara, nakon što je Moskva ovoj zemlji isporučila odbrambeni zračni raketni sistem S-300 u oktobru, navode agencije. 

“Ovi pregovori su u toku, put je otvoren. Isporuka, o kojoj se raspravljalo danas, odražava potrebe Teherana i iznosi 10 milijardi dolara”, rekao je novinarima tokom posjete Iranu predsjednik odbrambene i sigurnosne komisije u ruskom Parlamentu Viktor Ozerov, prenosi agencija Tass.

Dodao je da oružje o kojem se pregovara uključuje tenkove T-90, artiljerijske sisteme i različite letjelice.

Odobrenje Vijeća sigurnosti UN-a

Također je kazao da dvije strane ne pregovaraju o jednoj isporuci, nego o nekoliko njih tokom godina.

Ozerov je naveo da do 2020. godine isporuke mogu biti napravljene jedino uz pristanak Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, jer postoji moratorij UN-a na izvoz oružja Iranu, koji je na snazi do oktobra 2020. godine.

To znači da ukoliko se Teheran ili druga zemlja dogovore o takvoj isporuci, ili Iran ili druga država moraju tražiti odobrenje Vijeća sigurnosti UN-a.

Ozerov je rekao da su formalno ukinute sankcije Iranu, što je otvorilo put Rusiji za isporuku sistema S-300.

Prodaja raketnih sistema

Dodao je da Moskva očekuje da će se SAD i druge članice Vijeća sigurnosti UN-a protiviti takvom dogovoru, ali da će Rusija i Iran nastaviti pregovore o tome i, u krajnjem slučaju, da će isporuka biti napravljena u oktobru 2020. godine, “kada pravna ograničenja budu ukinuta”.

Rusija je u aprilu ukinula zabranu prodaje raketnih sistema Iranu, koja traje od 2010. godine, s obzirom da je Iran postigao historijski sporazum s velikim silama o svom nuklearnom programu, prenosi AFP.

Ruska odluka je izazvala kritiku Izraela i zabrinutost SAD-a, pošto je uslijedila prije nego što je Vijeće sigurnosti UN-a ukinulo sankcije Iranu.

Izvor: Agencije