Rusija i Izrael: Šta nakon obaranja aviona u Siriji

Pilot je letio od aerodroma Port Augusta u Južnoj Australiji do Parafielda van Adelaidea kada se incident dogodio (Al Jazeera)

Ruski predsjednik Vladimir Putin i izraelski premijer Benjamin Netanyahu pokušavaju ublažiti krizu nastalu nakon što su sirijske snage greškom srušile ruski avion nakon izraelskog napada na Siriju.

“U ovom slučaju najvjerovatnije je riječ o nizu tragičnih, nesretnih okolnosti, jer izraelski avion nije oborio naš avion”, rekao je Putin novinarima u Kremlju.

Putin je naglasio da će preduzeti, kako ih je nazvao, “mjere koje će svi zapaziti” u cilju jačanja sigurnosti ruskog vojnog osoblja i objekata u Siriji.

Izjavio je da će se provesti istraga kako bi se utvrdile sve okolnosti incidenta, istakavši da je rusko Ministarstvo odbrane u direktnoj koordinaciji s njim iznijelo stav Rusije u vezi s tim slučajem. 

U telefonskom razgovoru s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom dodao je da “ovakve operacije izraelskih zračnih snaga narušavaju suverenitet Sirije”, navodi se u saopćenju iz Kremlja.  

Dalje se kaže da je predsjednik Putin “pozvao izraelsku stranu da ubuduće ne dopusti takve situacije”, naglasivši da će njegova zemlja preduzeti mjere koje će svi zapaziti kako bi garantovala sigurnost svojim trupama u Siriji.  

‘Rušenje aviona utjecat će na odnose’

Rusija je odmah okrivila Izrael za incident. “Izraelski piloti koristili su ruski avion kao štit i označili ga kao metu za snage sirijske zračne odbrane”, navodi se u saopćenju ruskog Ministarstva odbrane.

Glasnogovornik Ministarstva Igor Konašenkov kaže da je Izrael “obavijestio Rusiju o intervenciji u Latakiji samo minutu prije njenog početka i da to nije ostavilo dovoljno vremena za sklanjanje ruskog aviona na sigurno”.

Sa svoje strane, Viktor Bondarev, predsjednik parlamentarnog odbora za sigurnost i bivši komandant ruskih zračnih snaga, kaže da će rušenje ruskog aviona naštetiti izraelsko-ruskim odnosima na različitim poljima.

Opisao je izraelske postupke kao neodgovorne i licemjerne, istakavši da Rusija neće preduzeti ishitrene i nepromišljene korake. Odbacio je mogućnost direktnog vojnog sukoba Rusije i Izraela.  

Dodao je da države koje su dio koalicije predvođene Sjedinjenim Američkim Državama, uključujući i Izrael, nastoje napraviti razdor u partnerstvu i prijateljstvu između Rusije i Sirije.  

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je u utorak da je pozvalo na razgovor izraelskog ambasadora u Moskvi nakon što je Rusija optužila Izrael da snosi odgovornost za incident u kojem je stradalo 15 ruskih vojnika.   

Odgovor Netanyahua

S druge strane, izraelski premijer saopćio je da Sirija snosi odgovornost za obaranje ruskog aviona. 

U telefonskom razgovoru s Putinom naglasio je da je spreman pružiti sve potrebne informacije kako bi se cijeli slučaj istražio. Također je ponudio da zapovjednik izraelskih zračnih snaga otputuje u Moskvu kako bi predočio rezultate istrage o tom incidentu.

Netanyahu je obećao da će nastaviti djelovanje protiv Irana u Siriji, dodavši da je Izrael “odlučan zaustaviti iranska vojna pojačanja u Siriji i pokušaje prebacivanja razornog oružja Hezbollahu za borbu protiv Izraela”.  

Izraelska vojska saopćila je da “ruski avion koji je oboren nije bio na području operacije”. “Kada je sirijska vojska lansirala projektile koji su oborili avion, izraelski avioni već su se bili vratili u izraelski zračni prostor”, dodao je.  

Tvrde da su njihovi avioni napali sirijske vojne objekte iz kojih su sistemi za proizvodnju preciznog oružja trebali biti isporučeni libanskom Hezbollahu.

U Washingtonu je američki državni sekretar Mike Pompeo izjavio da tragični incident ističe potrebu da se zaustavi iransko provokativno prebacivanje oružja preko Sirije. 

Rekao je da “Sjedinjene Američke Države izražavaju žaljenje zbog pogibije članova posade ruskog aviona. Tragični incident naglašava potrebu da se pronađe trajno, mirno i političko rješenje za mnoge sukobe u regiji.”

Zvanični Damask još nije komentarisao rušenje ruskog aviona. Sirijski vojni izvor saopćio je da je sirijska protivzračna odbrana “odgovorila na neprijateljske rakete koje su ka Latakiji dolazile iz pravca mora i presrela nekoliko njih prije nego što su stigle do cilja”.

Izvor: Agencije