Rusija i Kina blokirale rezoluciju o primirju u Halepu

Sirijska opozicija izgubila više od polovine teritorije u istočnom dijelu Halepa (Reuters)

Rusija i Kina stavile su danas veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, kojom bi se zatražilo sedmodnevno primirje u Halepu, pri čemu Rusija tvrdi da bi se time pobunjenicima omogućilo da se pregrupišu i da je potrebno vrijeme za razgovore Washingtona i Moskve.

Ovo je šesti put da je Rusija uložila veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti o Siriji od 2011. godine, a peti put da je Kina blokirala takvu akciju, javlja Reuters.

I Venecuela je glasala protiv rezolucije, čiji su nacrt izradili Novi Zeland, Egipat i Španija, dok je Angola bila uzdržana.

Ostalih 11 država članica Vijeća sigurnosti je podržalo rezoluciju.

Kontranapad opozicije

Ranije u ponedjeljak, naoružana sirijska opozicija pokrenula je protivnapad na područja koja je izgubila u centralnom i istočnom dijelu Halepa.

Pobunjenici su osvojili nekoliko dijelova, a u toku su žestoke borbe pobunjenika sa snagama sirijskog režima i paravojnih jedinica, koje su ranije osvojile nekoliko kvartova tog grada.

U međuvremenu, nastavljaju se žestoki zračni napadi ruskih i sirijskih zračnih snaga na Idlib.

Izvori iz naoružane opozicije saopćili su da su pobunjenici u kontraudaru osvojili dijelove kvarta Al-Maysar. Prije toga su objavili da su osvojili većinu izgubljenih teritorija u kvartu Sheikh Saeed na istoku grada i zaustavili napredovanje Vladinih snaga u južnom dijelu Halepa.

Borbe se i dalje vode u dijelovima kvarta Al-Maysar, saopćeno je Adhamu Abu Husamu, reporteru Al Jazeere, iz nedavno formirane Vojske Halepa.

Abu Husam dodaje da napadači nastoje otvoriti put prema naseljima koja su nedavno izgubili u okolini Tvrđave Halepa.

Ofanziva sirijske vojske

Nakon granatiranja i žestokih borbi, snage sirijskog predsjednika Bashara al-Assada sinoć su osvojile kvart Al-Maysar i obližnja naselja. Istovremeno, komandanti pobunjenika potvrdili su za Reuters da su ti kvartovi “pali”.

Tim napretkom Vladine snage približile su se s istočne snage Tvrđavi Halepa (koja je pod njihovom kontrolom), čime su natjerali pobunjenike na daljnje povlačenje prema istoku.

Vladine snage pokrenule su sredinom prošlog mjeseca ofanzivu na istočni dio Halepa, uz podršku iranskih jedinica, libanskog Hezbollaha, paravojnih jedinica iz Iraka i Afganistana i ruske avijacije.

Taj napad doveo je do raseljavanja gotovo 100.000 civila od ukupno 300.000 stanovnika Halepa, koji žive pod opsadom Vladinih snaga.

U posljednjih nekoliko dana opozicione grupe izgubile su više od pola teritorije na istoku Halepa..

Izvor: Al Jazeera