Rusija i Kina spriječit će sabotažu sporazuma s Iranom

Sporazum Irana, SAD-a i pet drugih velesila nametnuo je ograničenja iranskom nuklearnom programu u zamjenu za ukidanje sankcija (Arhiva)

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kazao je da se s kineskim kolegom dogovorio da će Moskva i Peking pokušati spriječiti bilo kakav američki pokušaj sabotaže iranskog nuklearnog sporazuma, prenosi ruska državna novinska agencija TASS.

“Protivimo se reviziji tog sporazuma. Smatramo kontraproduktivnim pokušati svesti na nulu dugogodišnje međunarodne pregovore između Irana i šest vodećih sila svijeta”, prenosi TASS Lavrovljeve riječi nakon razgovora s Wang Yijem u Pekingu. 

“Opstruirat ćemo pokušaje sabotaže tog sporazuma, koji je dio rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a”, rekao je Lavrov.

‘Očekivani i neočekivani’ potezi

Iranski predsjednik Hassan Rouhani rekao je u subotu da je iranska agencija za atomsku energiju spremna preduzeti “očekivane i neočekivane” poteze ako SAD istupi iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu, kako prijeti američki predsjednik Donald Trump.

“Naša Organizacija za atomsku energiju u potpunosti je spremna preduzeti akcije koje oni očekuju i koje ne očekuju”, rekao je Rouhani, ne ulazeći u detalje, u govoru koji je prenosila državna televizija, govoreći o mogućoj Trumpovoj odluci da sljedećeg mjeseca istupi iz međunarodnog sporazuma.

Sporazum Irana, SAD-a i pet drugih velesila nametnuo je ograničenja iranskom nuklearnom programu u zamjenu za ukidanje sankcija.

Trump smatra da je to jako loš sporazum. U januaru je postavio ultimatum Velikoj Britaniji, Francuskoj i Njemačkoj da ga poboljšaju ili će SAD ponovo uvesti sankcije Iranu.

Rok istječe 12. maja, kada će američke sankcije ponovo stupiti na snagu ako Trump ne odluči drugačije.

Iran je poručio da će se pridržavati sporazuma sve dok to budu činile i druge strane, ali će ga “poderati” ako se Washington povuče.

Izvor: Agencije