Rusija i Kina: Humanitarna pomoć kao izgovor za intervenciju u Venecueli

Cucuta, Kolumbija, Venecuela, Humanitarna pomoć, Donacije
U kolumbijskom gradu Cucuti od 7. februara uskladišteno je više tona američke humanitarne pomoći (EPA)

Rusija je u petak optužila SAD da humanitarnu pomoć Venezueli koristi kao izgovor za vojnu intervenciju, u cilju svrgavanja predsjednika Nicolasa Madura, saveznika Moskve, prenosi AFP.

“Vrlo opasna provokacija, koju je osmislio i dirigirao Washington, a riječ je o prelasku venezuelske granice pod izgovorom humanitarnog konvoja, predviđena je za 23. veljače”, kazala je glasnogovornica ruske diplomacije Marija Zaharova.

Venecuelu napustilo 3,4 miliona ljudi

Iz agencija Ujedinjenih naroda za izbjeglice i migrante saopćili su da je Venezuelu napustilo 3,4 milijuna ljudi, što je porast u odnosu na procjenu od tri milijuna iz studenog prošle godine, prenosi Anadolija.

Eduardo Stein, zajednički izaslanik Ureda visokog predstavnika UN-a za izbjeglice (UNHCR) i Međunarodne organizacije za migracije (IOM), pohvalio je ogromnu solidarnost koju su susjedi Venezuele pokazali prema ljudima koji napuštaju svoju zemlju.

Agencije navode da je Kolumbija domaćin najvećem broju Venezuelaca; utočište u toj zemlji potražilo je njih više od 1,1 milijun.

Slijedi Peru s 506.000 izbjeglica iz Venezuele, Čile (288.000), Ekvador (221.000), Argentina (130.000) i Brazil (96.000).

“To će omogućiti prigodan izgovor za vojnu akciju kako bi se s vlasti svrgnuo sadašnji legitimni predsjednik zemlje”, dodala je Zaharova, ponavljajući optužbe Moskve da je Washington odlučio organizirati državni udar, kako prenosi Hina.

Zaharova je, također, optužila SAD da je u blizini teritorija Venezuele rasporedio specijalne snage.

“Postoje i informacije da američke i tvrtke država saveznica SAD-a u NATO-u razmatraju kupovinu velike količine naoružanja za jednu zemlju iz istočne Europe, a koje bi potom bilo prebačeno oporbenim venezuelskim snagama”, kazala je glasnogovornica.

Kina protiv intervencije i eskalacije

O Venezueli se u petak oglasila i Kina, koja je izrazila protivljenje nasilnom ulasku u tu zemlju pod izlikom američke humanitarne pomoći, upozorivši da bi to moglo izazvati sukob u zemlji koja je već ionako u ozbiljnoj političkoj krizi.

“Kina se protivi vojnoj intervenciji u Venezueli i bilo kojoj drugoj akciji koja bi mogla izazvati eskalaciju nasilja”, kazao je glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang.

U kolumbijskom gradu Cucuti, na granici s Venezuelom, od 7. veljače uskladišteno je više tona američke humanitarne pomoći, a drugi sabirni centar za humanitarnu pomoć otvoren je na sjeveru Brazila.

Bijela kuća objavila je da potpredsjednik Mike Pence u ponedjeljak putuje u Kolumbiju kako bi izrazio “bezrezervnu pomoć” SAD-a oporbenom čelniku Juanu Guaidou.

Predsjednik Venezuele Nicolas Maduro naredio je u četvrtak zatvaranje granice svoje države s Brazilom, dva dana uoči najavljenog dolaska humanitarne pomoći u zemlju.

Dolazak pomoći najavio je i samoproglašeni privremeni predsjednik Guaido.

Predsjednik Maduro odbija pomoć u hrani i lijekovima iz inozemstva, odbacujući kao neistinite priče o velikim nestašicama, pa optužuje Guaidoa da humanitarnom pomoći pokušava potkopati vladu i svrgnuti ga uz pomoć Sjedinjenih Američkih Država.

Brazil je odbacio postojanje bilo kakvog rizika da dođe do sukoba na granici s Venezuelom nakon Madurove objave da zatvara tu granicu.

Brazil: Zatvaranje granice nije čin agresije

Potpredsjednik Brazila Hamilton Mourao ne smatra kako ta Madurova odluka predstavlja čin agresije.

“Mislim da je ta reakcija samo kako bi se blokirala dostava humanitarne pomoći. Venezuela ima pravo raditi što hoće sa svoje strane granice”, rekao je on.

Venezuela je pogođena prosvjedima od 10. siječnja, kad je predsjednik Maduro položio zakletvu za drugi mandat, nakon izbora koje je oporba bojkotirala.

Napetost je dodatno povećana kad se Guaido 23. siječnja proglasio vršiteljem dužnosti predsjednika, što su podržali SAD i mnoge europske i latinoameričke države.

Rusija, Turska, Kina, Iran, Bolivija i Meksiko podržavaju Madura.

Predsjednik Narodne skupštine Guaido proglasio se privremenim predsjednikom zemlje, pozivajući se na Ustav, i obećao vojsci amnestiju napusti li Madura, no dosad je to učinilo tek nekoliko visokih časnika.

Samoproglašenog Guaidoa ukupno je priznalo 50-ak zemalja.

Izvor: Agencije