Rusija i Turska za trostruku robnu razmjenu

Robna razmjena između dvije države dostiže 33 milijarde dolara, od čega 27 milijardi ide na isporuke iz Rusije u Tursku (Getty Images)

Rusija i Turska namjeravaju utrostručiti robnu razmjenu i dovesti je do 100 milijardi dolara, izjavio je ministar energetike i prirodnih resursa Turske Taner Yildiz.

“Trudimo se svim snagama povećati promet između naših država sa 33 na 100 milijardi dolara”, kazao je nakon sastanka rusko-turske međuvladine komisije.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak je rekao da je Turska jedan od glavnih partnera Rusije.

U posljednje tri godine razmjena obračunata u rubljama je udvostručena.

Novak je posebno ukazao na razvoj bilateralnih odnosa u oblasti isporuka poljoprivrednih proizvoda.

Za žito milijarda dolara

“Za devet mjeseci obim je povećan gotovo šest puta u poređenju s istim periodom prošle godine”, rekao je.

Turski izvoz poljoprivrednih proizvoda u Rusiju prošle godine je dostigao 1,2 milijarde dolara, a država je spremna u 2015 – 2016. godini povećati ga na tri do četiri milijarde dolara godišnje, rekao je ranije agenciji Tass predsjednik Zajednice izvoznika bakalinskih proizvoda Turske Zekerija Mete.

Prema njegovom mišljenju, robna razmjena između dvije države dostiže 33 milijarde dolara, od čega 27 milijardi ide na isporuke iz Rusije u Tursku.

Pri tome, samo u grupi prehrambenih proizvoda Turska kupuje rusko žito za milijardu dolara godišnje (tri milijarde tona), što odgovara ukupnim isporukama hrane iz Turske u Rusiju.

Izvor: Agencije