Rusija i Ukrajina se dogovorile u vezi plina

Dvojica predsjednika imali su u Milanu nekoliko sastanaka (EPA)

Ukrajina i Rusija postigle su dogovor o cijeni plina za zimu, potvrdio je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko za nacionalnu televiziju Ukrajine.

„Naše stajalište, kao i stajalište Europske unije je jasno: 325 dolara [za prostorni metar] ljeti i 385 zimi. Rusija je pristala“, rekao je Porošenko za Prvu nacionalnu televizijsku postaju, dodajući da taj dogovor vrijedi do 31. ožujka 2015. godine.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je ranije kako je na sastanku u Milanu s Porošenkom postignut određeni napredak u razgovorima po pitanju plina, prenosi agencija Itar-Tass.

„Dogovorili smo se s ruskim partnerima o uvjetima obnove isporuke plina Ukrajini, barem za zimsko radoblje. Usuglašene su odredbe tog sporazuma“, rekao je Putin.

Dvojica predsjednika imali su u Milanu nekoliko sastanaka, uz sudjelovanje njihovih europskih kolega, pri čemu je došlo do određenog pomaka u odnosima dvije države, posebno što se tiče pitanja plin. Sukob na istoku Ukrajine ostao je daleko od rješenja.

Strah od obustave plina

Putin je pozvao EU da financijski „pomognu“ Ukrajini kako bi Rusija mogla nastaviti isporuku plina toj zemlji, prekinutu u lipnju zbog neplaćenih računa.

Moskva je prekinula isporuke plina Ukrajini u lipnju zbog neplaćenih dugova i neslaganja oko cijene što je izazvalo strahovanja da bi ruske isporuke plina Europi preko Ukrajine mogle biti poremećene ove zime.

Rusija je najveći europski dobavljač plina i pokriva gotovo trećinu europskih potreba, a polovica ruskog plina za Europu stiže u tranzitu preko Ukrajine.

Rusko-ukrajinski plinski nesporazum treći je po redu posljednjih godina, no napetosti su ovaj puta daleko veće zbog Krima i ruske potpore ukrajinskim separatistima.

Nema ukidanja sankcija

Bez drastičnog zaokreta u vanjskoj politici Moskve, sankcije Rusiji koje je EU uvela zbog Ukrajine ostaju na snazi bar do ožujka iduće godine, potvrdili su Tanjugovi diplomatski izvori u Bruxellesu.

Nekoliko visokopozicioniranih zapadnih diplomata pri EU je u odvojenim razgovorima za Tanjug odbacilo izvještaje nekih medija da je Unija spremna već krajem listopada ukinuti sankcije Rusiji kako ne bi ugrozila opskrbu ruskim plinom tokom predstojeće zime.

„Za ukidanje ili ublažavanje sankcija trebale bi glasati sve članice EU, a u ovom trenutku takav konsenzus ne postoji. Dovoljan je jedan glas protiv da sankcije ostanu na snazi”, rekao je diplomat koji je tražio da ostane anoniman.

Zaliha plina ima dovoljno za tri mjeseca

Francuski Figaro, ali i neki drugi mediji, objavili su ovih dana špekulacije da su članice EU, zabrinute zbog mogućnosti da Rusija tokom zime prekine dotok plina Europi preko Ukrajine, naložile svojim veleposlanicima da razmotre mogućnost ukidanja sankcija.

„Čak i ako bi Rusija sutra zavrnula plin, u skladištima ga ima dovoljno za bar tri mjeseca normalne potrošnje, što daje dovoljno vremena da se nađu alternativni izvori”, navode poznavatelji prilika ukazujući da bi takav potez Moskve mnogo više oštetio ruski proračun, nego europske potrošače.

Sankcije Rusiji, koje uključuju zabranu putovanja u EU i zamrzavanje imovine značajnom broju ruskih dužnosnika, kao i zabranu poslovanja s nekim kompanijama i bankama, oročene do ožujka 2015. godine kada će se o njima ponovno glasati.

„Ukoliko do ožujka ne dođe do eskalacije sukoba u Ukrajini, postoje dobri izgledi da sankcije tada budu ukinute”, prognoziraju u Bruxellesu.

Izvor: Agencije