Rusija ima spreman odgovor ako SAD podigne bazu u Poljskoj

Američka vojska je stacionirana u Poljskoj od 2017. godine (EPA)

Ukoliko SAD bude podigao vojnu bazu u Poljskoj, Rusija će svoja odbrambena sredstva preusmjeriti na zaštitu od te nove opasnosti, izjavio je član Komiteta Vijeća Federacije za odbranu i sigurnost Franc Klincevič.

Ministar za nacionalnu odbranu Poljske Mariusz Błaszczak izjavio je prethodno da je izgradnja američke vojne baze u Poljskoj gotova stvar.

“Rusija definitivno ima širok vojni potencijal, vrlo precizno oružje dalekog dometa i, u slučaju izgradnje takve baze, nedvosmisleno će doći do njegovog preusmjeravanja kako bi se lokalizirala prijetnja. Takvu bazu nedvosmisleno shvatamo kao očiglednu prijetnju”, kazao je Klincevič.

Kako je rekao, Rusija nema pravo na tako nešto ne odreagirati.

Klincevič je naglasio da se, jačajući svoje vojno prisustvo u Istočnoj Evropi i gradeći nove vojne baze, SAD više ne krije pod maskom otklanjanja opasnosti od Irana, kao što je bilo ranije.

Mattis: Prijedlog tek u procjeni

“Međutim, mnogo puta smo upozorili da će stanovništvo zemalja u kojima se budu pojavile baze SAD-a biti u veoma ozbiljnoj opasnosti ukoliko protiv Rusije iz tih baza krenu agresivna dejstva, na to ne treba zaboraviti”, naveo je Klincevič.

Američki Kongres je dao zadatak američkom ministru odbrane da najkasnije do 1. marta iduće godine pripremi izvještaj je li takva baza uopće izvodljiva i opravdana.

Američki ministar odbrane James Mattis krajem septembra je izjavio da odluke o bazi u Poljskoj nema te da se trenutno tek procjenjuje prijedlog Poljske i kakav uopće ima potencijal.

Američka vojska je stacionirana u Poljskoj od 2017. godine, u sklopu incijative Ojačanje prednje prisutnosti, odbrambene inicijative NATO saveza u istočnoj Evropi.

Izvor: Agencije