Rusija insistira na zatvaranju Guantanama

Predstavnik ruskog Ministarstva istakao kako je većina zatvorenika u Guantanamu bila zarobljena u Afganistanu i Pakistanu (AFP)

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije insistira na zatvaranju američkog zatvora Guantanamo i dobilo je od američke administracije uvjeravanja o spremnosti da se to uradi, izjavio je novinarima zvaničnik ruskog Ministarstva Konstantin Dolgov, prenijele su RIA Novosti u ponedjeljak.

„Ova posjeta nas je učvrstila u stavu da taj zatvor, ako ga je moguće nazvati zatvorom – to je logor, mora biti što hitnije zatvoren. To je ustanova u kojoj se na najgrublji način gaze osnovna ljudska prava. U njemu se trenutno nalazi 155 ljudi. Njima je i dalje onemogućeno pravedno suđenje“, rekao je ruski diplomata.

Nedavna posjeta ruske delegacije američkom specijalnom zatvoru na Kubi je organizirana poslije tri godine pregovaranja.

„Uvjerili su nas da je administracija (predsjednika Sjedinjenih Američkih Država) Baracka Obame čvrsto riješena da zatvori ovu instituciju i da okrene novu stranicu američke historije do isteka Obaminog mandata“, kazao je Dolgov.

Međunarodno pravo

Ovo bi se, ipak, po mišljenju ovog ruskog diplomate, moralo uraditi mnogo ranije.

Predstavnik ruskog Ministarstva istakao je kako je većina zatvorenika u Guantanamu bila zarobljena na teritoriji Afganistana i Pakistana.

„Ponovili smo da bi se borba protiv terorizma morala voditi uz poštovanje osnovnih principa i normi međunarodnog prava, pa tako i u oblasti ljudskih prava“, dodao je.

„To je naš zahtjev. To je stav apsolutno svakog zaključka Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.“

Izvor: Agencije