Rusija: ISIL je rezultat invazije SAD-a na Irak

Bijela kuća tvrdi da je 'teritorijalni kalifat' ISIL-a poražen. (AP)

Oružana grupa Islamska država Irak i Levant se pojavila kao rezultat vojne invazije SAD-a na Irak, dok je većina oružja koje je SAD dostavio jedinicima sirijske oružane opozicije pala u ruke ISIL-a i oružane grupe Jabhat al-Nusra, izjavio je glasnogovornik ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

“Iznenađeni smo verbalnim manipulacijama šefa Pentagona Jamesa Mattisa u vezi s razvojem situacije u Siriji”, rekao je on, prenosi agencija Tass.

Konašenkov je to kazao u komentaru o izjavi Mattisa da je sirijski predsjednik Bashar al-Assad, uz podršku Irana i Rusije, doveo sirijski narod do katastrofe, dok su pretežno kurdske Sirijske demokratske snage bile jedina organizacija koja je uspjela poraziti “teroriste” u Siriji.

‘Pomoć izmišljenoj sirijskoj opoziciji’

“Željeli bismo podsjetiti Mattisa da je pojava i razvoj ISIL-a u Iraku direktan i neosporan rezultat američke vojne invazije na tu zemlju, pod lažnim izgovorom da je Saddam Hussein posjedovao hemijsko oružje”, istakao je Konašenkov.

Prema njegovim riječima, dalje širenje ISIL-a prema Siriji postalo je moguće zbog nedjelovanja SAD-a i koalicije na čelu s tom zemljom, što je, kaže, omogućilo pripadnicima ISIL-a da brzo preuzmu kontrolu nad velikim naftnim poljima u istočnoj Siriji i osiguralo im sigurne prihode od ilegalne trgovine naftnim proizvodima.

“Sve to vrijeme Washington je bio fokusiran na pružanje finansijske podrške i dostavljanje oružja vrijednog na stotine miliona dolara izmišljenoj sirijskoj opoziciji. Međutim, većina oružja i municije SAD-a pala je u ruke Jabhat al-Nusre, ogranka Al-Kaide, i ISIL-a, čiji se cilj svrgavanja legitimne sirijske Vlade poklopio s ciljevima Washingtona”, zaključio je Konašenko.

Izvor: Agencije