Rusija isporučila Assadu savremeno oružje

Assadu su isporučeni savremeno naoružanje i vojna tehnika (Arhiva)

Rusija je isporučila vojsci sirijskog predsjednika Bashara al-Assada savremeno naoružanje i vojnu tehniku, uključujući artiljerijske, komunikacijske i izviđačke sisteme, saopćio je komandant ruske grupe u Siriji, general-pukovnik Aleksandar Dvornikov.

“Osnova uspjeha vojne operacije protiv terorista je dogovoreno djelovanje ruske avijacije u zraku s jedinicama vladinih i patriotskih snaga na zemlji. Radi povećanja njihove borbene gotovosti, u okviru vojno-tehničke pomoći, isporučili smo sirijskoj vojsci savremeno naoružanje i vojnu tehniku. Ovi artiljerijski sistemi, komunikacione veze, izviđački sistemi…”, rekao je Dvornikov za Rosijsku gazetu, prenosi Tanjug.

On je kazao, kako prenosi Sputnjik, da su ruski vojni savjetnici učestvovali u pripremi vojnih akcija sirijske vojske.

Priprema vojnih akcija

“Pozitivno se pokazalo i to što su naši savjetnici vrlo aktivno učestvovali u pripremi vojnih akcija”, rekao je Dvornikov.

Svjetske sile su 27. februara postigle sporazum o obustavi vatre u Siriji, koji se tiče vladinih snaga i pripadnika oružane opozicije.

Sporazum se ne odnosi na teritorije pod kontrolom oružane grupe Islamska država Irak i Levant i Fronta al-Nusra, koji drže više od polovine Sirije.

Izvor: Agencije