Rusija isporučila Iranu raketni sistem S-300

Protivraketni sistem S-300 spada u red najmoćnijih raketnih sistema zemlja-zrak u svijetu (EPA)

Moskva je isporučila Teheranu prvi dio svog protivraketnog sistema S-300, izjavio je danas glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Irana Hossein Jaberi Ansari  za novinsku agenciju Tasnim.

Rusija kaže da je, pod pritiskom Zapada, 2010. godine otkazala ugovor o isporuci protivraketnog sistema S-300, koji spada u red najmoćnijih raketnih sistema zemlja-zrak u svijetu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je ukinuo tu zabranu u aprilu 2015. godine nakon privremenog nuklearnog dogovora postignutog između Irana i svjetskih sila.

Jačanje vojne saradnje

Izrael se oštro protivi isporuci protivraketnog sistema Iranu, koji ne priznaje jevrejsku državu.

Prethodno je objavljeno da će raketni sistem s projektilima dugog dometa biti predan tokom službene ceremonije kojoj je prisustvovao iranski ministar odbrane Hossein Dehghan za vrijeme svog službenog boravka u Rusiji, ali to se nije desilo.

Rusija i Iran potpisali su ugovor o isporuci nekoliko sistema S-300 u 2007. godine, ali Moskva nije ispunila dogovor, zbog sankcija  UN-a protiv isporuke oružja toj državi.

Rusija i Iran su najavili da će jačati vojnu saradnju i boriti se protiv zajedničkih prijetnji, između ostalog i protiv međunarodnog terorizma.

Izvor: Agencije