Rusija iznenađena proširenjem sankcija EU-a

Na listi se našlo osam bataljona proruskih snaga na istoku Ukrajine (Getty Images)

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova je saopćilo u ponedjeljak da će “adekvatno” odgovoriti na nove snakcije koje joj je uvela Evropska unija zbog ukrajinske krize, dodavši da usvajanje tih mjera neće pomoći u rješavanju sukoba u Ukrajini.

Odluka EU-a da proširi listu sankcija protiv Rusije je posebno apsurdna, ako se uzme u obzir postizanje sporazuma 12. februara u Minsku, navedeno je u saopćenju, prenosi Tanjug.

Ministarstvo vanjskih poslova je navelo da je jedna stvar jasna, a to je da takva odluka, nakon koje će uslijediti adekvatna reakcija, jeste protivna zdravom razumu i neće doprinijeti pronalaženju rješenja za sukob u Ukrajini.

Moskva je iznenađena i zbunjena uvođenjem novih sankcija, navedeno je dalje u saopćenju, u kome je istaknuta nekonzistentnost odluka Brisela.

Lista sankcioniranih

Primjetan je nedostatak dosljednosti i logike u djelovanju Brisela, koji žuri da uvede nove snakcije Rusiji svakoga puta kada se pojavi nada da će biti postignuto rešenje krize u Ukrajini, navedeno je u saopćenju ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

Odluku o proširenju sankcija na 19 novih imena i devet pravnih lica donijeli su prošle sedmice ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a, a ona je u ponedjeljak objavljivanjem liste sankcioniranih stupila na snagu.

Na listi pravnih i fizičkih lica iz Rusije i Ukrajine kojima je EU uvela sankcije nalaze se dva zamjenika ruskog ministra odbrane
Arkadij Bahin i Anatolij Antonov, prvi zamjenik i zamjenik ministra odbrane nalaze se na listi jer su “podržavali raspoređivanje ruskih trupa u Ukrajini”, navodi se u Službenom listu EU-a, prenosi AFP.

Dva poslanika ruske Dume Jozef Kobzon i Valerij Raškin također su na listi osoba kojim je zamrznuta imovina i zabranjeno putovanje u EU.

Sankcionirano je nekoliko političkih i vojnih zvaničnika iz samoproglašenih republika Donjeck i Lugansk, jedan tužitelj kao i više pobunjenika.

Većina ostalih osoba kojima su uvedene sankcije su civilni i vojni lideri samoproglašenih “narodnih republika” Donjecka i Luganjska.

Kada je riječ o entitetima, na listi se našlo osam bataljona proruskih snaga na istoku Ukrajine, uključujući i Kozačku nacionalnu gardu, a njihovi komandanti su također pod sankcijama.

Odgoda za sedam dana

Kolektivne sankcije izrečene su pokretu Novorusija, koji se zalaže za otcjepljenje Donbasa od Ukrajine i njegovo pripajanje Rusiji.

EU je u ponedjeljak objavila novu crnu listu osoba i preduzeća sankcioniranih zbog umiješanosti u krizu u Ukrajini, na kojoj su i dva zamjenika ruskih ministara odbrane.

O novoj seriji ciljanih sankcija odlučili su evropski ministri vanjskih poslova 29. januara, nakon što su proruski separatisti bombardirali grad Mariupolj, kada je ubijeno tridesetak ljudi.

Trebalo je da sankcije stupe na snagu 9. februara, ali su ambasadori odlučili odgoditi njihovu primjenu za sedam dana, kako bi ostavili prostora diplomatskim pregovorima o primirju koji su počeli u noći sa subote na nedjelju.

Izvor: Agencije