Rusija izvela 46 letova, pogođena 83 cilja

Bombardirani su ciljevi u provincijama Idlib, Halep, Damask, Hama i Deir al-Zor (EPA)

Ruske zračne snage izvele su u posljednja 24 sata 46 letova i pogodile 83 položaja pripadnika grupe Islamska država Irak i Levant u Siriji, saopćilo je u srijedu Ministarstvo odbrane Rusije.

Ministarstvo je navelo da su uništeni fabrika za proizvodnju nagaznih mina, skladište eksploziva u oblasti Halep i kamp ISIL-a, javila je agencija Interfax.

Bombardirani su ciljevi u provincijama Idlib, Halep, Damask, Hama i Deir al-Zor, prenio je Reuters.

Erdogan razgovarao s Putinom

Ruski vojni avion gađao je u utorak mjesto okupljanja lidera “terorističkih grupa” koje se nalaze u gradu Sarmin, u provinciji Idlib, saopćio je u srijedu glasnogovornik Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Prema njegovom saopćenju, Rusi su presreli radio poruke koje su se odnosile na planirani skup “terorističkih vođa” 19. oktobra, prenosi agencija Tass.

Nakon dodatnih verifikacija drugim kanalima i utvrđivanja tačnog vremena i mjesta okupljanja, odlučeno je da se preduzme zračni napad, saopćio je Konašenkov.

Turski predsjednik, Recep Tayyip Erdogan, kazao je u telefonskom razgovoru u srijedu ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu kako brine da bi napadi na Halep i okolno područje mogli izazvati novi izbjeglički val, objavili su izvori u turskom predsjedništvu.

Erdogan je kazao koliku važnost Turska pridaje borbi protiv “svih terorističkih grupa”, uključujući ISIL, te ukazujući na vezu sirijske kurdske milicije i pripadnika Radničke partije Kurdistana koji su se borili decenijama protiv turske države.

Izbjeglički val

Turska se priprema za eventualni novi izbjeglički val iz Sirije, nakon ofanzive sirijske vojske, potpomognute ruskom avijacijom, na sjeveru zemlje, rekao je u srijedu izvor u ruskoj Vladi za AFP.

“Za sada nema naznaka nekog novog egzodusa iz Sirije, no spremni smo ukoliko do toga dođe”, kazao je turski dužnosnik, koji je želio ostati anoniman.

“Obavljene su pripreme za prihvat tih ljudi u blizini Kilisa, turske pokrajine uz granicu sa Sirijom, i postavljena su šatorska naselja”, istakao je on.

Od 30. septembra ruske zračne snage izvode udare na mete ISIL-a u Siriji.

Ruske snage se sastoje od više od 50 aviona i drugih letjelica, a Rusija ne planira učešće u kopnenim operacijama.

Izvor: Agencije