Rusija izvezla oružja za 15 milijardi dolara

Rusija će proširiti svoje prisustvo na razna tržišta, u azijsko-pacifički region, Afriku, Južnu Ameriku te na Karibe (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u utorak da je Rusija protekle godine prodala oružje u vrijednosti većoj od 15 milijardi dolara, a da su potpisani novi ugovori vrijedni gotovo 14 milijardi dolara, prenosi Reuters.

Rusija je drugi po redu svjetski izvoznik naoružanja, nakon SAD-a.

Putin je istakao da je Rusija prošle godine izvezla vojnu opremu u više od 60 zemalja.

“Rusija će proširiti svoje prisustvo na razna tržišta, u azijsko-pacifički region, Afriku, Južnu Ameriku te na Karibe”, izjavio je Putin tokom sastanka u Kremlju.

On je dodao da je izvoz visokotehnoloških proizvoda veoma bitan za Rusiju, posebno uslijed teške geopolitičke situacije.

Povećana ulaganja u odbranu

“Veoma je važno poboljšanje proizvodnje u odbrambenom sektoru i rješavanje brojnih socijalnih pitanja”, zaključio je Putin.

Ruski proizvođači naoružanja su već 2013. godine povećali prodaju za 20 posto i iskoristili pad u industrijama ostalih zemalja.

Ovakav rezultat ublažio je trogodišnji globalni pad prodaje naoružanja, do kojeg je došlo poslije povlačenja američkih snaga iz Iraka i Afganistana i uslijed ekonomske krize u Evropi, saopćio je tada istraživač Stokholmskog međunarodnog instituta za mirovna istraživanja Siemon Wiezeman.

Putin je naredio povećana ulaganja u odbranu od kada je došao na vlast 2000. godine.

Obnova oružanih snaga je u centru njegovih pokušaja da obnovi utjecaj Rusije u svijetu.

Izvor: Agencije