Rusija jača zračnu i ‘kosmičku’ odbranu

Nova ruska vojna doktrina, usvojena prošle godine, ističe da je vojska te države i dalje odbrambena (AP)

Rusija aktivno radi na jačanju svoje protivzračne i protivraketne odbrane zbog prijetnje koja dolazi od američke koncepcije Iznenadnog Globalnog Udara (Prompt Global Strike, PGS) koji će Sjedinjene Američke Države odlučiti možda primijeniti “pod određenim uslovima”, izjavio je zamjenik komandanta Zračno-svemirske odbrane Rusije Kiril Makarov.

On je za ruski radio Servis novosti kazao da efikasna protivzračna i raketna odbrana ostaju jedan od vrhunskih prioriteta Rusije, jer je namjera američke inicijative PGS da izvede precizne konvencionalne zračne udare u roku od jednog sata nakon što Washington konstatira da neki cilj predstavlja moguću prijetnju po nacionalnu sigurnost SAD-a.

Makarov je istakao da rusko političko i vojno rukovodstvo smatraju da je taj zadatak od izuzetnog značaja, prenosi agencija RT.

Koncepcija PGS ima cjelokupnu strukturu sličnu nuklearnom trojstvu.

Prvenstveni cilj je da provede brze napade sa kopna i mora, koristeći već postojeće interkontinentalne i podmorničke balističke i krstareće rakete.

Pentagon radi i na razvoju zračnih hipersoničnih projektila.

Hiljade krstarećih raketa

Pored toga, postojali su i hipotetički planovi za kinetičko bombardiranje sa jedne svemirske orbitalne platforme, naveo je Makarov.

Rusija procjenjuje da će do 2020. godine SAD imati 8.000 krstarećih raketa, od kojih će 6.000 moći nositi nuklearne bojeve glave.

“S određenim stepenom sigurnosti može se ocijeniti da bi, pod određenim uslovima, to naoružanje moglo biti usmjereno na ciljeve na teritoriji Rusije”, kazao je Makarov.

Nova ruska vojna doktrina, usvojena prošle godine, ističe da je vojska te države i dalje odbrambena, ističući koncept PGS kao jednu od glavnih sigurnosnih prijetnji, zajedno s gomilanjem snaga NATO-a duž ruskih granica.

Ruska vojska će možda biti primorana odgovoriti na rivalsku PGS inicijativu.

“Rusija je sposobna i morat će razviti sličan sistem”, istakao je prošle godine zamjenik ministra odbrane Jurij Borisov.

Kako bi se suprotstavila prijetnji, Rusija razvija novu generaciju mobilnog sistema raketa “zemlja-zrak S-500”, koji je konstruiran da, između ostalog, presreće supersonične ciljeve.

Prema riječima Makarova, sistem će biti sposoban presresti bilo koje balističke i aerodinamične ciljeve.

Sistemi na Arktiku

U međuvremenu je Rusija izvršila uspješno testiranje navođene rakete dugog dometa “zemlja-zrak S-400” i probe su trenutno u punom jeku.

“Prije tri dana proveli smo testiranje rakete ‘zemlja-zrak’, koja uspješno pogodila svoj cilj”, istakao je Makarov.

Dok je Moskva 100 posto zaštićena od svih vrsta zračnih napada, Zračno-svemirska odbrana naporno radi da osigura udaljene ruske granice, dodao je on.

U regiji Arktika Rusija je već rasporedila protivzračne rakete i artiljerijske sisteme.

Ministarstvo odbrane planira na arktičkim aerodromima razmjestiti i avione MIG-31, da zaštiti ruske brodove tokom plovidbe po Sjevernom moru.

U međuvremenu nova potpuno automatska radarska stanica prolazi konačne testove.

Prema riječima glasnogovornika, mreža tih stanica, koje rade na Artktiku bez ikakvog osoblja, zahtijevat će održavanje jednom mjesečno.

Izvor: Agencije