Rusija: Kim ispunio obećanje, neka SAD preduzme uzvratne mjere

Sjeverna Koreja saopštila je nešto ranije da od danas obustavlja testove balističkih raketa dugog dometa (EPA)

Sjedinjene Američke Države treba da preduzmu uzvratne mjere nakon što je Sjeverna Koreja obustavila nuklearna testiranja, izjavio je danas šef međunarodnog Komiteta Savjeta Ruske Federacije, Konstantin Kosačov.

On je, u poruci koju je objavio na svom nalogu na Facebooku, ocijenio da odluka Sjeverne Koreje nije dovoljna da se normalizuje situacija na Korejskom poluostrvu, već da su potrebne “operativne, po mogućnosti demonstrativne uzvratne mjere” SAD, prenosi Sputnjik.

“Prekid agresivne i rušilačke retorike. Priznanje suverenih prava Sjeverne Koreje na sopstveni razvoj. Prestanak sa prijetnjama smjene vlasti u toj zemlji kroz spoljno miješanje. Prekid vojnih aktivnosti kod granica Sjeverne Koreje. Pokretanje političkog dijaloga”, naveo je ruski senator.

On je izrazio nadu da će međukorejski samit i samit Sjeverna Koreja-SAD “sigurno biti održan”.

“Naš dijalog sa sjevernokorejskim susjedima ni u jednom trenutku nije prekinut. To je bila odgovorna, precizna i na kraju krajeva ispravna ruska diplomatija. Pobijedila je politika političkog rješavanja krize za koju se stalno zalagala Rusija”, zaključio je Kosačov.

Sjeverna Koreja saopštila je nešto ranije da od danas obustavlja testove balističkih raketa dugog dometa i planira da zatvori poligone za testiranje nuklearnih bombi, a da će se, umjesto toga, posvetiti privrednom rastu i miru, javila je sjevernokorejska agencija KCNA.

Južna Koreja pozdravlja odluku

Kako se navodi, Sjeverna Koreja je odlučila da napravi ovakav potez u cilju održavanja “nacionalnog fokusa” i poboljšanja ekonomije.

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un izjavio je da njegova zemlja više ne mora da sprovodi nuklearne probe niti testiranja interkontinentalnih balističkih raketa jer je, kako je rekao, postigla svoj cilj razvoja nuklearnog oružja, navodi KCNA, prenosi Rojters.

Kim Jong-un sastaće se, kako je najavljeno, s južnokorejskim predsjednikom Moon Jae-inom u pograničnom selu idućeg petka, radi rijetkog samita s ciljem rješavanja sjevernokorejske nuklearne krize, dok je odvojen Kimov sastanak sa predsjednikom SAD-a Donaldom Trumpom predviđen za maj ili jun.

Predsjedništvo Južne Koreje pozdravilo je danas saopštenje Sjeverne Koreje o obustavljanju nuklearnih proba i testiranja raketa dugog dometa kao “značajan napredak” u pravcu denuklearizacije Korejskog poluostrva.

Zvaničnik Predsjedništva u Seulu saopštio je danas da će najava Sjeverne Koreje poboljšati izglede za uspješne pregovore između Seula, Pjongjanga i Washingtona, prenosi AP.

Izvor: Agencije