Rusija kritizira legalizaciju kanabisa u Kanadi

Kanada je postala druga zemlja na svijetu koja je legalizirala posjedovanje i korištenje kanabisa u rekreativne svrhe (EPA)

Rusija je osudila legalizaciju kanabisa u Kanadi i ocijenila je kao neprihvatljivu i licemjernu odluku koja će, po Moskvi, “sigurno izazvati značajno povećanje prometa kanabisa ka drugim državama”.

“Smatramo da je taj zakon u suprotnosti s međunarodnom kontrolom droge”, ocijenilo je Ministarstvo vanjskih poslova Rusije, u saopćenju koje je prenijela njena ambasada u Ottawi, prenosi Beta.

Po Rusiji, Vlada Justina Trudeaoa je prekršila Jedinstvenu konvencije o opojnim drogama iz 1961. godine, Bečku konvencija o pravu međunarodnih ugovora iz 1969. godine, Konvenciju o psihotropnim supstancama iz 1971. godine i Konvenciju protiv nezakonitog prometa narkotika iz 1988. godine.

“Svjesno torpedirajući međunarodni režim kontrole narkotika, kanadska Vlada je stvorila najveće tržište droge u svijetu, koje će, uprkos svim izjavama i predloženim mjerama za sprečavanje izvoza kanabisa preko državnih granica, sigurno izazvati značajno povećanje prometa u drugim državama, uključujući i one koje strogo poštuju duh i slovo konvencija”, ukazalo je rusko Ministarstvo vanjskih psolova.

Loši odnosi od ruske aneksije Krima

Vlada u Moskvi je upozorila da će Rusija i druge zemlje vjerovatno donijeti dodatne mjere za sprečavanje mogućih pokušaja krijumčarenja kanabisa i njegovih derivata iz Kanade.

Kanada je 17. oktobra postala druga zemlja na svijetu koja je legalizirala posjedovanje i korištenje kanabisa u rekreativne svrhe.

Po liberalnom premijeru Trudeauu, koji je time proveo obećanje iz predizborne kampanje, ta reforma bi trebala suzbiti organizirani kriminal, spriječiti pristup maloljetnika marihuani i ovlaštenim potrošačima omogućiti pristup kvalitetnim proizvodima.

Moskva i Ottawa imaju loše odnose od ruske aneksije Krima 2014. godine i izbijanja krvavog sukoba u istočnoj Ukrajini s proruskim separatistima.

Izvor: Agencije