Rusija lansirala nuklearnu raketu ‘Bulava’

Putin smatra da je Rusiji potrebna pouzdana i potpuna procjena mogućih prijetnji vojnoj sigurnosti (EPA)

Rusija je u srijedu uspješno testirala nove interkontinentalne nuklearne rakete “Bulava”, a u oktobru i novembru planirana su još dva pokušaja, izjavio je zapovjednik Ruske mornarice, admiral Viktor Širkov.

Raketa je, po navodima ruskog Ministarstva dobrane, ispaljena iz nuklearne podmorice “Vladimir Monomah”, a kako je planirano, pala je na poluotok Kamtčatka, koji se nalazi u istočnom dijelu Rusije.

Glasnogovornik Ministarstva odbrane Igor Konaščenkov je izjavio da je test bio uspješan te da novi pokušaji slijede.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je izjavio da Rusija mora održati svoj nuklearni arsenal, zbog sve većeg broja mogućih sigurnosnih prijetnji, navodi Reuters.

Putin smatra da je Rusiji potrebna pouzdana i potpuna procjena mogućih prijetnji vojnoj sigurnosti.

“Za svaku od tih prijetnji potrebno je pronaći primjeren odgovor”, kazao je Putin na sastanku s Vladinim dužnosnicima iz vojnog sektora te rekao da je zadatak Rusije u sljedećih nekoliko godina da osigura razvoj oružja velike preciznosti.

Pojačane vojne vježbe

Rusija, koja se još uvijek uvelike oslanja na oružje i vojnu tehnologiju iz sovjetskog razdoblja, planira na modernizaciju vojske utrošiti više od 537 milijardi dolara.

Zbog pogoršanja odnosa između Moskve i Zapada te krize u Ukrajini, Putin je potpisao dokument koji mu omogućava veću kontrolu nad komisijom koja kontrolira vojnu industriju te je ponovio da bi ruske snage trebale biti manje ovisne o rezervnim dijelovima iz zapadnih zemalja.

Ruske vojne snage pojačale su vojne vježbe i eksperimente od početka sukoba u istočnoj Ukrajini, a 12-metarska nuklearna raketa “Bulava” je do sada bila glavni predmet izučavanja, iako su neki pokušaji lansiranja bili neuspješni.

Snaga joj je 100 puta veća od atomske eksplozije koja je 1945. godine opustošila Hirošimu.

Šef pomorskih snaga je najavio još dva pokušaja ispaljivanja raketa opremljenih s balističkom opremom u oktobru.

Planirano je da raketa “Bulava”, koja teška 36,8 tona i dometa 8000 kilometara, bude glavni adut ruskog nuklearnog arsenala u narednih desetak godina.

Izvor: Agencije