Rusija mora platiti 50 milijardi dolara odštete

Sud sa sjedištem u Den Haagu u ponedjeljak je naredio Rusiji da plati 50 milijardi dolara odštete bivšim dioničarima u sada nefunkcionalnom proizvođaču nafte Jukos.

Arbitražni sud priopćio je da Rusija mora isplatiti odštetu nakon što je ustanovio da je ruska država gurnula tu kompaniju u bankrot, prenosi Fena BBC.

Osim što je gurnula kompaniju u bankrot, Rusija je također prodala tvrtke u državnom vlasništvu radi političkih ciljeva, naveo je pravni zastupnik tužbe Emmanuel Gaillard.

Isplata u roku 180 dana

Gaillard je rekao da Moskva treba početi isplatu u idućih 180 dana, do 15. siječnja 2015. godine. Poslije tog datuma počet će se dodavati kamata, rekao je Gaillard, prenosi Srna.

Sud je objavio presude u tri odvojena slučaja u vezi sa eksproprijacijom imovine Jukosa s odštetnim zahtjevima od više od 100 milijardi dolara. 

Odluka o isplati odštete donesena je poslije gotovo desetogodišnjih ročišta. Sud je zaključio da “primarni cilj Ruske Federacije nije bila naplata poreza, nego da Jukos bankrotira” i da se preuzme njegova vrijedna imovina.

Sud je umanjio traženi iznos odštete jer je zaključio da su i podnosioci zahtjeva kršili određene zakonske odredbe. 

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da će Rusija koristiti “sva dostupna zakonska sredstva da brani svoju poziciju”.

Lavrov: Moguća žalba

Lavrov nije isključio žalbu na presudu Arbitražnog suda u Den Haagu, prenosi Hina.

“Pričekat ćemo da presuda bude javna prije komentiranja. Pravni postupci u ovom slučaju nisu završeni, a to uključuje i pravo na žalbu. Ruska strana, agencije koje predstavljaju Rusiju u ovom procesu, nedvojbeno će posegnuti za svim pravnim sredstvima u obrani svog stajališta”, rekao je Lavrov.

Rosnjeft, najveći ruski proizvođač nafte, priopćio je da ne očekuje odštetni zahtjev protiv te kompanije povodom odluke arbitražnog suda.

Priopćio je i kako ta kompanija nije tužena strana u ovom sporu i da zato presuda neće imati negativan utjecaj na njene “komercijalne aktivnosti i imovinu”.

Rosnjeft je kupio najveći dio Jukosove imovine na aukcijama nakon što je ta kompanija proglasila bankrot.

Jukos je bio svojevremeno najveći ruski proizvođač nafte, ali je ekspropriran.

Kompaniju vodio Hodorkovski

Tu kompaniju je nekada predvodio Mihail Hodorkovski, koji je u jednom trenutku bio najbogatiji Rus.

Bivši čelnik Jukosa izašao je 20. prosinca prošle godine na slobodu, ubrzo nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao ukaz o njegovom pomilovanju, koji je odmah stupio na snagu.

Putin je potpisao ukaz o pomilovanju na osnovu “principa humanosti”.

Hodorkovski je bio osuđen na zatvorsku kaznu zbog prevare i izbjegavanja poreza. U zatvoru je proveo deset godina, a pomilovan je osam mjeseci prije isteka kazne.

Ruske vlasti optužile su 2003. godine upravu Jukosa za ekonomska kaznena djela. Nekoliko rukovodilaca tvrtke osuđeno je na zatvorske kazne zbog utaje poreza 2005. godine te zbog pronevjere imovine i pranja novca 2010. godine.

Izvor: Agencije