Rusija nagovještava mogućnost podjele Sirije

Sergej Rjabkov: Washington pokušava izvršiti pritisak na Moskvu (EPA)

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov izjavio je kako Moskva ne zna kako će se dalje razvijati situacija u Siriji i da li se njen teritorijalni integritet može održati ili ne, naglašavajući kako je sirijski predsjednik Bashar al-Assad „legitimni predsjednik“.

Kao odgovor na pitanje kako Moskva može smatrati legitimnim predsjednikom osobu koja ubija svoj narod, Rjabkov je odgovorio: „Nema dokaza da sirijski režim ubija ljude“.

Istakao je kako je al-Assad „legitiman predsjednik koji je na vlast došao voljom naroda“.

Tokom televizijskog intervjua, Rjabkov je opisao historiju ratovanja al-Assada i njegovih snaga protiv „terorizma“ kao „vrlo tragičnu“.

„Ne znamo kako će se situacija dalje razvijati u vezi pitanja da li će Sirija ostati nepodijeljena država“, dodao je.

Sumnjive pošiljke

Moskva je također optužila Washington da podržava oružanu sirijsku opoziciju u uspostavljanju autonomne regije na jugu Sirije. Navela je kako opozicija dobija oružje preko jordanske granice, dok režim nastavlja s mobilizacijom snaga kako bi povratio područja izvan svoje kontrole u južnom Damasku.

Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova izjavila je kako Moskva raspolaže informacijama koje ukazuju na namjeru opozicije da uspostavi autonomnu zonu u južnoj Siriji uz podršku Sjedinjenih Američkih Država.

Dodaje kako opozicija prima sumnjive pošiljke preko jordanske granice predstavljene kao humanitarna pomoć SAD-a.

Ovo se dogodilo nakon što je novinska agencija Interfaks citirala izvor koji kaže kako su pripadnici Jabhat al-Nusre, koja je najistaknutija komponenta Hay'at Tahrir al-Sham, pored Slobodne sirijske armije, proširili kontrolu nad južnim teritorijama, od Damaska do Daraa'e, Quneitre i Suweide.

Ova agencija dodaje kako opozicija planira pokrenuti koordinirani napad na režimske snage koje su tamo stacionirane, uz optužbe da krše sporazum o „deeskalaciji sukoba“.

Igra vatrom

Ruski izvor je kazao da borci opozicije planiraju preuzeti kontrolu nad gradovima Daraa, Baath i susjednim područjima, a zatim uspostaviti autonomnu oblast pod pokroviteljstvom SAD-a, sa Daraa'om kao glavnim gradom.

Ona bi izgledala poput teritorija koje su pod kontrolom tzv. Sirijskih demokratskih snaga (SDF) na sjeveroistoku zemlje.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov prije dva mjeseca je upozorio SAD na „igru vatrom“ i podjelu Sirije. Optužio je Amerikance da koriste Kurde za podrivanje teritorijalnog integriteta Sirije.

Time je aludirao na američku vojnu podršku kurdskim Jedinicama za zaštitu naroda (YPG), koje su glavna okosnica Sirijskih demokratskih snaga.

Izvor: Agencije