Rusija najavila isporuku raketa S-300 Iranu

Vladimir Putin potpisao je u aprilu dekret kojim ukida samonametnutu zabranu isporuke protivraketnih sistema (AFP)

Ruski državni proizvođač oružja Almaz-Antei saopćio je u utorak da će snabdjeti Iran naprednim protivraketnim sistemom S-300 kada bude postignut komercijalni sporazum.

Kompanija tvrdi da su ruske vlasti uklonile sve prepreke za isporuku sistema, prenosi Reuters.

Jan Novikov, izvršni direktor kompanije, potvrdio je da je Moskva uklonila zabranu isporuka Teheranu, koja je bila uvedena 2010. godine pod pritiskom Zapada.

Novikov nije kazao kada bi se isporuka trebala desiti, niti u kojoj su fazi pregovori.

Ukinuta ograničenja

“Političke vlasti su ukinule sva ograničenja. Kad se postigne sporazum, mi ćemo isporučiti raketni sistem, između ostalih i Iranu”, rekao je on na konferenciji za novinare, odgovarajući na pitanje da li će Almaz-Antey isporučiti sistem S-300 Iranu.

U aprilu je ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao dekret kojim ukida samonametnutu zabranu isporuke protivraketnih sistema.

Iz Kremlja su tada naveli kako se ruski lider odlučio na ovaj potez nakon što je Teheran sklopio dogovor oko iranskog nuklearnog programa.

Putin je, kako se navodi, potpisao ukaz kojim se ukida zabrana tranzita preko ruske teritorije, uključujući i zračni saobraćaj, transport sa ruske teritorije u Iran, kao i predaja Iranu sistema S-300 izvan predjela Rusije, uz korištenje plovila i letjelica pod ruskom zastavom.

Njime su unijete izmjene na ukaz od 22. septembra 2010. godine o mjerama za provedbu Rezolucije 1929 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda iz juna te godine.

Spor oko ugovora

Tada je Iran pred Arbitražnim sudom u Ženevi tužio Rusiju, a tužba je bila “teška” četiri milijarde dolara.

Poslije sankcija uvedenih Iranu, bilo je suspendirano važenje rusko-iranskog ugovora iz 2007. godine o isporuci sistema S-300, podsjeća ruska agencija.

Uprkos sporu o projektilima S-300, Moskva i Teheran su zadržali dobar nivo međusobnih odnosa.

Rusija je pristala da izgradi nove nuklearne reaktore za Iran, a obje strane podržavaju predsjednika Sirije Bashara al-Assada, navodi agencija AFP.

Izvor: Agencije