Rusija najavila značajno smanjenje proizvodnje nafte

Članice OPEC-a postigle su dogovor o polugodišnjem smanjenje proizvodnje nafte, a najveće smanjenje najavila je Saudijska Arabija i to za pola miliona barela po danu (EPA)

Ruski ministar za energetiku Aleksander Novak najavio je kako će ta država postepeno smanjivati proizvodnju nafte, te kako će u početnoj fazi to biti smanjenje proizvodnje za najmanje 50.000 barela dnevno, prenosi agencija Anadolija.

Rusko smanjenje proizvodnje nafte u skladu je sa sporazumom koji je ta država prošle sedmice postigla unutar Organizacije proizvođača i izvoznika nafte (OPEC).

„Plan smanjenja proizvodnje nafte je već spreman i očekujemo njegovu primjenu već od januara naredne godine“, kazao je resorni ministar Novak za ruske medije.

Kvote plana OPEC-a

On je najavio kako će narednih dana održati sastanke sa čelnicima ruskih naftnih kompanija i informirati ih o kvotama koje će trebati poštovati u okviru plana.

Nakon sastanka OPEC-a u petak je ministar Novak u Beču kazao kako je Rusija u oktobru ostvarila proizvodnju 11,4 miliona barela sirove nafte, te kako planira smanjiti proizvodnju za najmanje dva posto.

Članice OPEC-a postigle su dogovor o polugodišnjem smanjenje proizvodnje nafte, a najveće smanjenje najavila je Saudijska Arabija i to za pola miliona barela po danu.

Izvor: Agencije