Rusija nastavlja razvijati nuklearno oružje

U novembru su pojedine ruske TV-stanice objavile sliku nacrta nuklearnog torpeda (Screenshot)

Rusija će nastaviti razvijati nuklearno oružje, ali ga ne namjerava iskoristiti, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin u dokumentarnoj emisiji Svjetski poredak TV Rusija1.

“Rusija, kao vodeća nuklearna zemlja, usavršavat će to oružje kao faktor obuzdavanja. Nuklearno trojstvo je baza naše nuklearne sigurnosne politike”, rekao je.

Agencija AP napominje da je ruski predsjednik pod nuklearnim trojstvom mislio na bombardere, interkontinentalne balističke rakete i balističke projektile koji se ispaljuju iz podmornica.

Putin je istakao da Rusija “nikada nije niti će prijetiti” tim oružjem te da niko ne želi da broj zemalja s nuklearnim naoružanjem raste i da tu opasnost razumiju sve zemlje.

Nacrt nuklearnog torpeda

U novembru su pojedine ruske TV-stanice objavile sliku nacrta nuklearnog torpeda namijenjenog za obalsku borbu protiv neprijatelja.

Prezentacija crteža nove nuklearne podmornice pokazala je da je osmišljena da zaobiđe radare NATO-a i sve sisteme proturaketne odbrane, kao i da napravi štetu na postrojenjima na neprijateljskoj obali.

U fusnoti je napisano da bi detonacija radioaktivnog torpeda izazvala radioaktivnu kontaminaciju na velikom području, što bi osiguralo da se ono ne koristi za vojne, ekonomske i druge aktivnosti dugo vremena.

Prema informacijama koje su išle uz objavljeni slajd, torpedo je označen kao samohodno podvodno vozilo s dužinom kretanja 10.000 kilometara i funkcioniranjem na dubini 1.000 metara.

Izvor: Agencije