Rusija: NATO temeljna prijetnja sigurnosti

U doktrini se navodi "zabrinutost zbog jačanja ofanzivnih kapaciteta NATO-a" (Reuters)

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u petak novu verziju ruske vojne doktrine u kojoj se NATO naziva temeljenom prijetnjom za sigurnost zemlje.

U doktrini se navodi zabrinutost zbog “jačanja ofanzivnih kapaciteta NATO-a direktno na ruskim granicama i poduzetih mjera za raspoređivanje globalnog sistema protivraketne odbrane” u istočnoj Evropi.

Ukrajina je u srijedu napravila korak prema Sjevernoatlantskom savezu odustavši od statusa nesvrstane zemlje, a ta simbolična gesta izazvala je bijes Moskve i omogućuje Kijevu da traži pristup u NATO-u.

Moskva je, osim toga, nekoliko puta upozorila na odluke Saveza da rasporedi jedinice u nekoliko zemalja članica smještenih na ruskim granicama, poput baltičkih zemalja i Poljske, kao i na plan protivraketnog štita u istočnoj Evropi.

Popis prijetnji

Defanzivno obilježje ruske vojne doktrine je zadržano i stavlja naglasak na vojni angažman Rusije samo u slučaju iskorištenja svih nenasilnih rješenja.

Doktrina navodi da “postoji manja vjerovatnost velikog rata protiv Rusije”, ali također navodi i popis prijetnji koje su se intenzivirale u nekim područjima poput teritorijalnih potraživanja, uplitanja u unutrašnje poslove država i slanja strateškog oružja u svemir.

Nova ruska vojna doktrina uvodi također koncept “nenuklearnog odvraćanja”, od zadržavanja visokog nivoa pripreme konvencionalnih vojnih snaga i angažmana prema regionalnim sigurnosnim organizacijama.

Rusija zadržava pravo korištenja svog nuklearnog arsenala u slučaju napada na nju ili njene saveznike ili u slučaju “prijetnje za samu državu”.

Moskva također navodi da je jedan od glavnih zadataka njenih oružanih snaga u vremenu mira “jamčenje nacionalnih interesa Rusije na Arktiku”, strateškoj regiji za budući razvoj privrede i energetske opskrbe Rusije, oko koje se Moskva spori s SAD-om i Kanadom.

Odgovor NATO-a

NATO ne predstavlja prijetnju Rusiji, rekla je u petak glasnogovornica Saveza, te optužila Moskvu da “krši međunarodni zakon” i potkopava sigurnost.

“Bilo kakvi koraci koje poduzima NATO kako bi osigurao sigurnost svojih članica odbrambene su prirode, razmjerni i u skladu s međunarodnim pravom”, kazala je glasnogovornica Oana Lungescu.

“Ruske akcije, uključivo one u Ukrajini, su te koje krše međunarodni zakon i potkopavaju europsku sigurnost”, rekla je Lungescu, naglasivši da će NATO i dalje pokušavati graditi konstruktivne odnose s Rusijom.

“Ali to je moguće jedino s Rusijom koja poštuje međuanrodno pravo i načela, uključujući pravo zemalja da slobodno biraju svoju budućnost”.

Izvor: Agencije