Rusija ne odustaje od Južnog i Turskog toka

Moskva je 2014. stopirala Južni tok zbog primjedbi EU da se njim krše pravila o konkurentnosti (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da Rusija nije “definitivno” odustala od Južnog toka ili plinovoda kroz Tursku, ali od Evrope treba dobiti jasan stav o tim projektima.

Putin je to izjavio nakon sastanka s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom koji je rekao kako nema zakonskih prepreka da ruske kompanije sudjeluju u iskorištavanju plinskih polja uz izraelsku obalu.

“Postoje određene političke teškoće s Turskom, to je dobro poznato. No nismo nepovratno otkazali nijedan od tih projekata, ni Južni tok ni Turski tok”, rekao je Putin.

Zamrznuti pregovori

Rusija je zamrznula pregovore o Turskom toku čiji je cilj povećanje izvoza ruskog prirodnog plina u južnu Evropu preko Turske, nakon što je turski avion u novembru prošle godine srušio ruski lovac Suhoj 24 blizu sirijsko-turske granice, prenosi Hina.

Moskva je 2014. stavila u stranu i Južni tok, koji bi također južnu Evropu opskrbljivao ruskim plinom, zbog primjedbi Evropske unije da se njim krše pravila o konkurentnosti.

Sukob između Brisela i Moskve oko Južnog toga uslijedio je nakon što je Rusija pripojila ukrajinski poluotok Krim, a Zapad uveo sankcije Rusiji zbog sukoba u Ukrajini.

Izvor: Agencije