Rusija: Nećemo poboljšati odnose s Turskom

Odnosi Ankare i Moskve ostaju ekstremno napeti od kako su turske snage oborile ruski mlaznjak Su-24 (EPA)

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je danas da ne vidi mogućnost poboljšanja odnosa s Turskom u dogledno vrijeme, s obzirom na antirusku poziciju turskog rukovodstva.

“Odnosi sa Turskom su unapređivani do izvjesne tačke zahvaljujući kontaktima na različitim nivoima. Međutim, negativan potencijal postepeno se razvijao u ovim odnosima, uz sve veći jaz u pozicijama kada je riječ o nekoliko bilateralnih pitanja i međunarodnim problemima”, navodi se u dokumentu o aktivnostima ruske vanjske politike u 2015. godini koji je objavljen danas na stranici MVP-a.

Politički i vojni kontakti

Kako se kaže, “neprijateljska akcija protiv Rusije kada su turske zračne snage oborile iznad Sirije ruski bombarder koji je bio u antiterorističkoj misiji izazvao je trenutno zahlađenje bilateralnih veza”.

Ruska strana je preduzela niz koraka da zaštiti ruske građane i osigura njihovu sigurnost, dodaje rusko ministarstvo, prenosi Tanjug agenciju Tas.

“Politički i vojni kontakti su smanjeni. Aktuelna pozicija turskih vlasti ostavlja malo nade za normalizaciju bilateralnih odnosa u dogledno vreme”, smatra rusko ministarstvo.

Odnosi Ankare i Moskve ostaju ekstremno napeti od kako su turske snage oborile ruski mlaznjak Su-24, nakon što je navodno upao u turski zračni prostora za manje od 20 sekundi u novembru prošle godine.

Izvor: Agencije