Rusija: Neprijateljski čin SAD-a u Siriji

Odluka SAD-a ugrožava sigurnost ruskih borbenih aviona i vojnog osoblja, navodi Moskva (EPA)

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije objavilo je da odluku Sjedinjenih Američkih Država o ublažavanju restrikcija na snabdijevanje oružjem sirijskih pobunjenika vidi kao “neprijateljski čin” koji ugrožava sigurnost ruskih borbenih aviona i vojnog osoblja.

To je javila ruska agencija RIA novosti, pozivajući se na ovo ministarstvo, navodeći da administracija odlazećeg predsjednika SAD-a Baracka Obame pokušava zakomplicirati situaciju u svijetu prije nego što novoizabrani predsjednik Donald Trump preuzme dužnost u Bijeloj kući u januaru, prenosi Reuters.

Bacači raketa

Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova “neprijateljskim činom” okarakterizirala je to što je Obama 23. decembra potpisao zakon o vojnom budžetu kojim se Pentagonu dopušta isporuka ručnih protuavionskih bacača raketa naoružanoj sirijskoj opoziciji, javlja Tass.

Zaharova je rekla da bi isporučeno oružje brzo završilo u rukama “boraca radikalnih oružanih grupa”, te dodala da Washington to mora shvatiti.

“Možda oni čak očekuju da se ovo desi, s obzirom na to da zapravo sponzoriraju terorističku organizaciju Jabhat al Nusra, koja je dio Al-Kaide. Ovo se teško može nazvati bilo kako drugačije do pomaganjem i podržavanjem terorista”, izjavila je Zaharova.

Dodala je da ova odluka “predstavlja direktnu prijetnju po letjelice ruskih zračnih snaga, ostalo rusko vojno osoblje i Ambasadu Rusije u Siriji koja je više puta granatirana”.

Izvor: Agencije