Rusija nije prisustvovala nuklearnom samitu

Na zadnjem samitu u Hagu je 35 država podržalo prijedlog da se međunarodne sigurnosne smjernice pretvore u pravne zakone (EPA)

Rusija se nije pojavila na sastanku posvećenom planiranju nuklearnog bezbjednosnog samita 2016. godine, saopćili su danas evropski i američki zvaničnici.

Zvaničnici su izjavili da im nije još jasno da li Moskva planira da bojkotuje sam samit ili je izostanak na sastanku samo trenutna reakcija na oštre osude Washingtona zbog uloge Moskve u ukrajinskom konfliktu kao i zbog zapadnih sankcija protiv Rusije, prenijela je agencija AP.

Rusija važna za agendu samita

Nepojavljivanje Rusije na ovom samitu, ima veliki uticaj jer je Rusija ključni svjetski igrač i jedna od pet formalno priznatih svjetskih sila te je od ogormnog značaja njeno prisustvo u cilju uspostavljanja agende samita, navela je američka agencija.

Američka vlada je od 2010. inicirala veliki broj ovakvih sastanaka, da bi pripadnicima islamskih organizacija onemogućili da se domognu nuklearnog oružja.

Na zadnjem samitu u holandskom gradu Hagu je 35 država podržalo prijedlog da se međunarodne sigurnosne smjernice, za ovu oblast, pretvore u pravne zakone.

 Rusija nije, zasad, dala nikakvo pojašnjenje izostanka sa sastanka posvećenog samitu 2016. godine, a nuklearni analitičar Kenneth Luongo je izjavio da se ovim potezom šalje ružna poruka, posebice, ako se Rusija pojavi na bezbjednosnom samitu 2016. godine.

Izvor: Agencije