Rusija: Nove sankcije EU-a neprijateljske i neosnovane

Evropska unija je proširila sankcije ruskim građanima i kompanijama (EPA)

Rusija smatra nove sankcije Evropske unije neprijateljskim i neosnovanim aktima, saopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

U saopćenju se istovremeno dodaje da Rusija zadržava pravo da odgovori na te sankcije, prenosi Tass.

“Odluka Brisela da doda neke ruske zvaničnike i kompanije na listu sankcija EU-a zbog navodnog isporučivanja Siemensovih turbina Krimu je uznemirujuća”, navodi se u saopćenju, prenosi Tanjug.

Evropska unija je na listu sankcija ranije u petak dodala još trojicu ruskih državljana, među kojima je zamjenik ruskog ministra energetike Andrej Čerezov, kao i još tri kompanije, zbog isporučivanja Siemensovih turbina Krimu.

Obustava isporuke

Direktoru odjeljenja za operativnu kontrolu i upravljanje elektroenergetskim sistemom pri ruskom Ministarstvu energetike Evgeniju Grabčaku je također uvedena zabrana putovanja u EU i mjera zamrzavanja imovine u evropskom bloku, prenosi Reuters.

Među kompanijama koje su dodane na listu su i dvije partnerske Siemensove kompanije koje su prebacile turbine njemačkog giganta na Krim, čime su prekršile evropske sankcije.

Njemački inženjerski konglomerat Siemens je nedavno saopćio da obustavlja isporuku energetske opreme ruskim kompanijama u državnom vlasništvu, nakon što su njegove četiri gasne turbine izrađene za jedan projekat u južnoj Rusiji “modificirane i nelegalno prebačene na Krim”.

Tim potezom su, kako je poručeno iz Siemensa, prekršene sankcije koje je Evropska unija uvela Krimu nakon njegovog pripajanja Ruskoj Federaciji 2014. godine, a u sklopu kojih je zabranjena isporuka energetske tehnologije tom poluotoku.

Izvor: Agencije