Rusija nudi sigurnije prelete iznad Baltika

Zapadni avioni u zadnje dvije godine nekoliko su puta jedva izbjegli sudare sa ruskim avionima nad Baltikom (AP)

Moskva je saopćila da bi ruski avioni mogli letjeti iznad Baltika sa uključenim transponderima, ponudivši ustupak NATO-u koji je optužuje da ugrožava sigurnost u zračnom saobraćaju jer njeni piloti isključuju te uređaje koji radarima na tlu omogućavaju detekciju aviona.

Ruski ambasador pri NATO-u rekao je na sastanku sa kolegama u Briselu da bi ruski piloti mogli uključiti transpondere ako to učine i saveznički avioni.

“Spremni smo letjeti s transponderima… na nekim rutama”, rekao je Aleksandar Gruško nakon sastanka Vijeća NATO-Rusija.

To je bio prvi sastanak Vijeća NATO-Rusija od aprila, a prije toga nisu se sastajali skoro dvije godine zbog ruske aneksije Krima i proruskih separatističkih napada na istok Ukrajine 2014. NATO optužuje Moskvu da snabdijeva pobunjenike oružjem te da tamo šalje vojne snage.

Vijeće NATO-Rusija uspostavljeno je 2002. kao forum za konsultacije o sigurnosnim pitanjima i praktičnoj saradnji u raznim oblastima.

Sastanak nije doveo do približavanja stajališta o Ukrajini.

“Avioni mnogih zemalja zaista u toj regiji lete sa isključenim transponderima”, dodao je Gruško.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozdravio je taj ruski prijedlog, ali i istaknuo da svi avioni pod zapovjedništvom Alijanse već lete sa uključenim transponderima.

“Transponderi su važni, ali su samo jedan element šire slike kad je riječ o sigurnosti u zračnom saobraćaju. Osnovno je sigurno ponašanje, letenje na siguran i profesionalan način”, rekao je.

Ugrožavanje zračnog saobraćaja

Zapadni avioni, i civilni i vojni, u zadnje dvije godine nekoliko su puta jedva izbjegli sudare sa ruskim avionima nad Baltikom kojim NATO patrolira od ruske aneksije Krima 2014.

Diplomate su Reutersu kazale da je ruski prijedlog uperen na američke izviđačke avione koji redovno nadlijeću to područje, a koje je Rusija presrela na način koji Washington ne smatra sigurnim.

Rusija je u aprilu poslala vojni avion da presretne američku letjelicu koja se približavala njenoj granici na Baltičkom moru, optuživši ga da leti s isključenim transponderima.

Nije poznato jesu li američki izviđački avioni letjeli sa isključenim transponderima u regiji.

Izvor: Agencije