Rusija objavila fotografije ‘Sotoninog sina’

Raketa je teška 100 tona, od čega je deset tona odvojeno za segment koji sadrži bojeve glave (makeyev.ru)

Ruska kompanija Biro za dizajn raketa Makejev, zaslužna za dizajniranje raznih projektila koje koristi ruska vojska, na svojim je stranicama objavila prvu fotografiju novog balističkog projektila RS-28, koji je u medijima već ranije prozvan “Sotonin sin”.

Zlokobni je nadimak novi projektil u razvoju dobio zato što “nasljeđuje” stariju seriju balističkih projektila R-36M2 Vojvoda, poznatog u krugovima NATO-a kao SS-18 Sotona.

RS-28 Sarmat u razvoju je još od 2009. godine, a iako se očekivalo da neće biti završen prije 2020, cijeli je projekt ubrzan zbog strateške važnosti pa se očekuje da u sastav oružanih snaga Rusije uđe već 2018. godine.

Višestruke bojeve glave

Ruski izvori poručuju da od Sarmata nema zaštite i da ga “nikakva protivraketna odbrana” ne može primijetiti.

Kako navode vojni izvori, završeno je testiranje motora prvog stepena nove interkontinentalne balističke rakete koja će ući u sastav oružanih snaga Rusije 2020. godine.

Raketa je teška 100 tona, od čega je deset tona odvojeno za segment koji sadrži bojeve glave.

Može letjeti čak i preko Južnog pola, odakle niko ne očekuje napad i gdje niko ne pravi protivraketni “kišobran”, navode vojni stručnjaci.

Vojvoda nosi deset nuklearnih bojevih glava, dok će Sarmat imati višestruke bojeve glave sa najmanje 15 nezavisno navođenih projektila.

Izvor: Agencije